Danmarks fremtidige klima bejler til turisterne

En varmere verden har mange negative konsekvenser, men står det til fremtidens turister i Danmark, så er der også fordele ved højere temperaturer. På turisme-klima-indekset ligger Danmark nemlig blandt de europæiske lande, der får den største positive ændring. Det viser resultater fra internationalt forskningsprojekt, som DMI er partnere i.  

Øget afsmeltning af Grønlands indlandsis, oversvømmelser, voldsomme skybrud og stigende havniveau. Konsekvenserne af den globale opvarmning er mange. Ind i imellem kan der dog forekomme positive (bi)virkninger.

I et internationalt forskningsprojekt, som DMI er partnere i, har en gruppe græske forskere studeret, hvor behageligt klimaet vil være om sommeren i en lang række europæiske lande. Dette set i forhold til når den globale middeltemperatur er steget med to grader i forhold til niveauet i slutningen af 1800-tallet, før CO2-udledningerne for alvor tog fat.

Resultatet af den undersøgelse er fornyeligt offentliggjort – med Danmark som en af højdespringerne. Kun Andorra og Lichtenstein kommer til at opleve endnu større positive ændringer.

”Danmark kommer ind på en europæisk tredjeplads over de lande, som får den største positive ændring i forhold til turisme-klima-indekset for sommermånederne juni, juli og august,” siger PhD og klimaforsker ved DMI Cathrine Fox Maule, der har fulgt forskningsprojektet på nærmeste hold.

Traditionelle feriedestinationer som Spanien, Portugal og Grækenland kommer til at opleve negative ændringer. Stigende temperaturer på disse destinationer betyder nemlig, at det ofte bliver for varmt i sommermånederne til, at de fleste finder det behageligt. For Danmark trækker det varmere vejr stærkt i en positiv retning og gør os til et mere attraktivt turistmål, end vi er i dag, selvom Spanien dog stadig ligger lunt i svinget.

”På trods af at Danmark ’rykker op’ og Spanien ’rykker ned’ på turisme-klima-indekset, ligger Spanien dog stadig noget bedre på indekset end Danmark i den 2°C varmere verden - formentlig på grund af det mere sikre solskinsvejr. Her i Danmark rykker vi dog tættere på og kan bedre konkurrere med det gode sommervejr, end vi kan i dag,” siger Cathrine Fox Maule.

Højt på turisternes ønskeliste

Turister vil gerne have godt vejr og helst i sommermånederne, hvor skolerne holder sommerferie. Godt vejr for gennemsnitsturisten er vejr, der er velegnet til sightseeing, dvs. hverken for varmt eller for koldt (mellem 20-27°C), ingen regn, ingen blæst og gerne solskin - der trods alt er mere opmuntrende end gråt og overskyet vejr.

Alle disse vejrfaktorer indgår i en matematisk formel under betegnelsen turisme-klima-indekset (på engelsk TCI: tourism climatic index), som vægter de forskellige vejrfaktorer og giver hvert land en karakter på mellem 0 og 100 for, hvor attraktivt det er på vejr-fronten for turister at besøge.

DMI’s rolle i projektet har bl.a. været at levere data for fremtidens klima ved hjælp af DMI's regionale klimamodel. Projektet har fokuseret på, hvilke klimaforandringer Europa vil opleve i en 2°C varmere verden, som er det mål, toplederne satte sig for under COP21 i Paris sidste år. Den 2°C grader varmere verden vil ifølge dette studie nås et tidspunkt mellem år 2031 og 2060.

Du kan læse mere om fremtidens klima i Danmark og om projektet fra links under ’Værd at Vide’ øverst til højre.

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 21. juni 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle