Satellitbilleder afslører atmosfærens hemmeligheder
Satellitbilleder kan afsløre andet end blot skyer på himlen - sommetider fantastiske fænomener, der ikke umiddelbart giver sig til kende, når vi bevæger os rundt på jordens overflade.
Da en satellit tirsdag den 25. august passerede De Kanariske øer ud for Vestafrika, kunne man se en masse hvirler i skydækket sydvest for øerne.
Disse hvirvler omtales også som Von Kármán-hvirvler, der er opkaldt efter den ungarske-amerikanske fysiker og ingeniør Theodore Von Kármán, som var specialiseret inden for det aerodynamiske felt.
Vulkanske bjergtoppe dannede Von Kármán-hvirvler
Tirsdag blæste en jævn til frisk nordøstlig vind ind over de Kanariske øer, og da vinden passerede de mange vulkanske bjerge (Pico del Teide, beliggende på Tenerife, er det højeste punkt på 3718 meter), satte det gang i dannelsen af hvirvler, der kunne ses op til flere hundrede kilometer sydvest for øerne.
Von Kármán-hvirvler findes dog også på langt mindre skala. De kan for eksempel observeres som hvirvler bag sten i en brusende elv eller hvirvler bag store bropiller i stærk strøm.
Det er faktisk også Von Kármán-hvirvler, der får et flag til at blafre i vinden. Når luften passerer ”hen over” flagstangen, dannes Von Kármán-hvirvler, og det får flaget til at bevæge sig.
På dage, hvor vejret ikke rigtig gør væsen af sig, kan man stadig fascineres ved blot at betragte det hele oppefra - som vidne til en atmosfære, der hele tiden er i bevægelse og skaber kaotiske mønstre i det store lufthav.
Meteorolog Lars Henriksen
25. august 2021