Giftig cocktail - orkan og massiv frost i Qaanaaq

"Vi har aldrig set noget lignende!" udbryder meteorolog Erik Hansen.

Erik Hansen er ikke en mand, som normalt taler i sætninger, der påkalder sig udråbstegn – men i dag er han alligevel noget forbløffet. Ud for Qaanaaq i det nordvestlige Grønland er isen trods massiv kulde brudt op. Årsagen er, at en orkan hærger i området.

"Og det må bestemt være ubehageligt," siger Erik Hansen. "I Qaanaaq får de middelvind af orkanstyrke og vindstød helt op til 50 m/s samtidig med, at temperaturen er raslet helt ned til minus 22 grader. Den slags temperaturer er normale i Grønland om vinteren, men det er yderst sjældent, at de optræder i forbindelse med så kraftig vind. I det her tilfælde går den dybe koldluft hele vejen op til tropopausen, og når der så kommer et kraftig lavtryk forbi, så bliver forholdene ekstreme," siger Erik Hansen.

Qaanaaq ligger på sydsiden af et fjeld, og når det blæser med dyb koldluft fra nord, så kanaliseres vinden ned på bagsiden af fjeldet, så byen nærmest kommer til at ligge i et koldt vandfald af tung luft.

”Det vil sige, at når man bevæger sig ud – og bare rolig, det er der ikke nogen, som gør – så føles kulden jævnfør chillfaktoren som noget nær 60 graders frost.”

Det er et iskoldt lavtryk, som siden onsdag er væltet ned over det nordvestlige Grønland, og det giver ekstreme vejrforhold i området. Lavtrykket er en afsnøring af den arktiske kuldehvirvel , som normal ligger og bølger omkring Nordpolen. 

Den massive nordøstenvind, som siden onsdag har væltet ned over Qaanaaq og Inglefields Bredning, har brudt den ellers fastfrosne havis i fjorden op, siger isrådgiver Jens Jakobsen.

"Til gengæld ser det ud til, at fastisen umiddelbart vest for Qaanaaq holder," slutter han.

Orkanen løjer af i løbet af torsdag.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 8. december 2016

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle