Forskningsprogram for 2022 – og fremtidige forskningsprogrammer kan findes her:
NCKF - Program 2022 (PDF)
NCKF - Program 2023 (PDF)
NCKF - Program 2024 (PDF)
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF)
NCKF udfører uafhængig forskning og formidling om fysiske klimaforandringer, specielt inden for:
NCKF er et nationalt center, der producerer og samler viden om klimaet. Der er i dag ca. 90 medarbejdere, heraf er ca. 75 klimaforskere (inkl. 15 ph.d.-studerende).
NCKF understøtter DMI’s rolle som regeringens klimavidenskabelige rådgiver og har fokus på at understøtte myndighedsrådgivningen. Både forskning og rådgivning sker i tæt samarbejde med danske og internationale samarbejdspartnere.
NCKF prioriterer indsatser med samfundsværdi og med relevans for det danske samfund, resten af Rigsfællesskabet (Grønland og Færøerne) og Arktis med henblik på at fremme forståelsen af Jordens klimasystem og de udfordringer en opvarmet verden medfører. NCKF producerer forskning og klimadata, der kan anvendes i samfundet herunder www.klimaatlas.dk, som er det mest benyttede datagrundlag for de danske kommuners Klimatilpasning. Med rollen som Danmarks focal point for FN’s Klimpanel IPCC, har NCKF har særlig rolle i at formidle troværdig klimaviden. Det tager udgangspunkt i helheden og bredden i klimavidenskaben.
NCKF omfatter tre forskningsenheder; Globalt Klima, Rigsfællesskabets Klima samt Satellitter og Arktis, der ledes af forskere, samt et Sekretariat. NCKF ledes af Adrian Lema, der er afdelingschef i DMI.
Adrian Lema
DMI Afdelingschef
Rasmus Anker Pedersen
DMI Enhedsleder
Jacob L. Høyer
DMI Enhedsleder
Christina Hoff Jensen
DMI Enhedsleder
Ole Krarup Leth
DMI Enhedsleder
Varetager den overordnede ledelse af NCKF som en del af DMI’s organisation
Adrian Lema er chef for NCKF, og afdelingschef på DMI. Hans karriere har omfattet flere aspekter inden for klimaområdet, og han har et indgående kendskab både til klimavidenskaben og klimapolitik i det internationale FN-system. Han har f.eks. deltaget som forhandler i lang række COP’er i FN’s Klimakonvention. Dertil har Adrian arbejdet i mange år i den danske centraladministration med både klimaforandringer samt uddannelses- og forskningsområdet.
Adrian driver udviklingen og driften af NCKF i tæt samarbejde med resten af afdelingsledelsen og DMI’s direktion. Ledelsen af NCKF foregår sammen med fire enhedsledere, hvoraf de tre forskningsenheder ledes af forskere. Som afdelingschef arbejder Adrian for at skabe de bedst mulige rammer for forskningen – f.eks. både ved at understøtte den generelle trivsel i afdeling og sørge for at forskerne har de nødvendige værktøjer til rådighed. Sammen skaber de rammerne, for at NCKF’s medarbejdere kan bedrive uafhængig og anvendt forskning af høj kvalitet.
Adrian og den øvrige ledelse har i 2023/2024 gennemført en forandringsproces indledningsvis med en succesfuld uafhængig evaluering af NCKF efterfulgt af omfattende inddragelse og vigtige input fra afdelingens klimaforskere, glaciologer, oceanografer samt andre eksperter og medarbejdere. Dette resulterede i NCKF’s målbare ’Strategy 2024-2028’, en organisationsændring og det flerårige forskningsprogram ’Key research Areas’, som tilsammen udgør rammen for NCKF.
Rollen som kontaktpunkt til IPCC og klimavidenskabelig rådgiver for regeringen
Adrian Lema leder DMI’s myndighedsopgave som kontaktpunkt for IPCC, herunder som leder af den danske delegation til IPCC-plenarmøderne. Det indebærer blandt andet FN-drøftelser om rammer og tidsplaner for IPCC’s arbejde samt opsummeringen af IPCC’s videnskablige rapporter i de såkaldte ”Summary for Policymakers.” Adrian er ikke selv en del af den videnskabelige proces, men har et bredt og aktivt netværk i det internationale klima- og havforskningsmiljø.
En væsentlig opgave for NCKF er DMI’s rolle som klimavidenskabelige rådgiver. Adrian har således ansvaret for, at spørgsmål fra f.eks. ministerierne og vidensbehov fra kommuner og andre aktører til klimavidenskaben besvares retvisende, hurtigt og effektivt, ligesom det handler om at skabe gode rammer for, at klimaforskernes viden og data formidles nøgternt og troværdigt uanset formatet.
En vigtig opgave er kommunikation til offentligheden
Adrian Lema bidrager til at implementere DMI’s strategi når det handler om klima. Det omfatter en stadig mere synlig rådgivning og formidling af klimaforandringer til både borgere og beslutningstagere. Adrian arbejder derfor med at få NCKF’s dygtige klimaforskere i spil til at formidle synligt om klimaforandringer. Derudover bidrager Adrian Lema også selv som ’talerør’ for NCKF i bl.a. medierne. Som udgangspunkt kommunikerer forskerne om egen forskning og ekspertiseområder, mens Adrian bidrager særligt med afsæt i viden fra IPCC og data fra DMI’s Klimaatlas. Således har Adrians kommunikation altid afsæt i NCKF’s viden og ekspertise, og bygger på robuste resultater fra klimaforskning bred set – i tråd med bl.a. IPCC’s kriterier bag vurderingsrapporterne.
CV – Adrian Lema
Danish and Australian Citizenship
2021-present
2020-2021
2012-2020
2008-2002
2006-2008
2003-2006
Publications:
2006 “Towards a policy model for climate change mitigation: China's experience with wind power development and lessons for developing countries.” Energy for Sustainable Development, Vol. 10 (4).
About Me
Climate researcher and head of a research unit in the National Center for Climate Research at Danish Meteorological Institute, with a Ph.D. in geophysics and climate modelling from the University of Copenhagen. Research topics include future climate change in Denmark and the Arctic region, as well as developing climate services to support societal decision-making.
Experience
2020 – present
Head of unit, Climate Research, Danish Meteorological Institute
Leading one of three research groups in the National Center for Climate Research
2018 – 2020
Researcher and Scientific Coordinator, Danish Meteorological Institute
Climate researcher and scientific coordinator of the Danish Climate Atlas
2016 – 2018
Postdoc, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen
Education
2016 PhD, University of Copenhagen & DMI
Visiting researcher at Stanford University, USA and Institute Pierre-Simon Laplace, France
2013 MSc (cand.scient), Geophysics, University of Copenhagen
Publications
Scientific publications: 11 peer reviewed publications, 491 citations (Sep 2024)
https://scholar.google.com/citations?user=JZoDPyQAAAAJ&hl=da&oi=sra
Selected publications
- Featured in Nature Climate Change Research Highlights: http://rdcu.be/e51K
Analyses & reports (contributing author and/or scientific responsible for contribution):
Regeringens Klimaprogram 2020, 2021, 2022, 2023
Danish Security and Defence towards 2035, 2022: https://www.fmn.dk/da/emne/rsa/
Global Afrapportering, Energistyrelsen, 2022, 2023
Sammenligning af klimafaktorer fra Spildevandskomiteen og Klimaatlas, 2021
Enhedsleder for Sekretariat, Projekter og Klimarådgivning i Nationalt Center for Klimaforskning.
Bred erfaring med sekretariatsbetjening, analyser og formidling på klima- og energiområdet. Erfaring med ledelse samt strategi- og organisationsudvikling fra Klimarådets sekretariat. Desuden erfaring fra de internationale klimaforhandlinger under UNFCC frem til COP21 særligt i relation til klimatilpasning samt skov og landbrug.
Erfaring:
Januar 2024 – : Enhedsleder for Sekretariat, Projekter og Klimarådgivning
Nationalt Center for Klimaforskning ved Danmarks Meteorologiske Institut
2022 – 2023: Seniorkonsulent, klima og energi
Geelmuyden Kiese
2016 – 2021: Chef for organisationsudvikling/ Strategisk konsulent
Klimarådet
2011 – 2016: Fuldmægtig, Globalt Klima
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets Departement/ Energistyrelsen
2009 – 2011: Fuldmægtig, Direktionssekretariatet
Søfartsstyrelsen
2007 – 2009:
o Student, Udvalgssekretariatet
Folketinget, Christiansborg
o Student, FN og Globalt Udviklingssamarbejde
Udenrigsministeriet
o Praktik, Afdelingen for Folkedrabsstudier
Dansk Institut for international Studier (DIIS)
Uddannelse:
2009: Cand.scient.soc
Internationale Udviklingsstudier (Roskilde Universitet) / Folkeretsstudier (Københavns Universitet)
CV - Ole Krarup Leth
Ole Krarup Leth came to DMI in 2008.
From 2011 to 2013 he was Head of Section for Regional Oceanography at Center for Ocean and Ice, DMI;
from 2014 to 2015 he was Head of Section for Model Development at Center for Ocean and Ice, DMI;
from 2015 to 2016 he was Head of Section for Model Development at the Department for Research and Development, DMI;
in 2017 he was appointed Deputy Head for Research and Development, DMI;
in 2021 he was appointed Deputy head of National Centre for Climate Research.
Previously he held the position as associate professor in physical oceanography at the University of Concepcion, Chile.
He has contributed with knowledge and improved our understanding of the eastern Pacific boundary current system off South America - one of the world's most biologically productive marine areas.
He has developed advanced, three-dimensional ocean models and data assimilation routines to improve ocean model forecasting capabilities in coastal areas.
He has also held senior roles in several research projects. As a lecturer he was, inter alia, responsible for teaching and supervision of students in physical oceanography and numerical ocean modeling.
At DMI, he has been involved in the development of the Institute's ocean models and has also been involved in several major EU and nationally funded projects. In two of these projects (ECOOP and Baltadapt) as responsible coordinator. He is member of several national and international steering committees, expert groups. He has contributed scientifically to more than fifty ISI publications (12) and scientific reports.
Education:
Ph.D (2000) in physical oceanography and M. Sc.(1995) in geophysics from the University of Copenhagen. Ph. D. and M.Sc. studies also at Princeton University and University of Bergen, Norway.
NCKF skal løbende udvikle rollen som klimavidenskabelig rådgiver for regeringen og samfundet. Det indebærer både at bedrive anvendt klimavidenskabelige forskning af høj kvalitet og at bidrage til stadig mere synlig rådgivning og formidling af klimaforandringer til både borgere og beslutningstagere. Et vigtigt element er derudover at bygge bro mellem videnskaben om fysiske klimaforandringer og andre fagområder. Målet er at NCKF’s forskning, viden og data skal sættes i spil, så det giver høj værdi for samfundet. NCKF har derfor etableret et Advisory Board til at klæde NCKF endnu bedre på til opgaven.
NCKF Advisory Board har som overordnet opgave at inspirere og udfordre NCKF’s opgavevaretagelse og give sparring og rådgivning til NCKF-ledelsen om strategi, samfundsmæssige relevans og impact af forsknings- og udviklingsaktiviteter i NCKF.
NCKF Advisory board skal således være med til at pege på, hvordan NCKF kontinuerligt kan styrke sin forskning og udviklingen, samt skabe relevant viden, både for sig selv og i samspil med andre. Viden, der kan anvendes af beslutningstagere og andre aktører.
NCKF Advisory board rådgiver om hele NCKF’s portefølje med et særligt fokus på klimaforskning, Klimaatlas og NCKF’s videnskabelige formidling på klimaområdet samt nye partnerskaber og samarbejder.
NCKF Advisory board skal yde rådgivning og sparring inden for særligt to områder:
NCKF Advisory Board består af 18 medlemmer og kommer fra universiteter, kommuner, ministerier, virksomheder og uafhængige forskningsinstitutioner. Medlemmerne er udpeget for en 2-årig periode, og ledes af forperson Katrine Krogh Andersen fra Københavns Universitet. Se medlemmerne af NCKF Advisory Board her Læs nyhed om advisory boardet
Tidligere blev NCKF rådgivet af et opdelt Rådgivende Udvalg og et Videnskabeligt Panel.
Du kan kontakte NCKF via følgende link: KONTAKT
Her finder du data om forventede fremtidige ændringer i klimaet på kommuneniveau
https://www.dmi.dk/klimaatlas/Vores klimasystem er ét stort energiregnskab. Mød fortid og fremtid. Få de vigtigste ord og emner forklaret.
https://www.dmi.dk/klima/De seneste observationer og den nyeste viden om is- og klimaudviklingen i Arktis
http://polarportal.dk/