Udsigt udsendt den 19. februar 2019
Gældende til og med uge 11 (17. marts)
Prognoserne for de kommende fire uger peger generelt på mildt og mest stabilt vejr, men fra månedsskiftet og et par uger frem er der tegn på, at det en overgang kan blive mere ustadigt og vinterligt. Det kolde intermezzo bliver sandsynligvis kun kortvarigt inden det mere milde og forårsagtige vejr forventes at vende tilbage.
Uge 9: I starten af næste uge giver et højtryk over eller syd for Danmark fortsat stabilt og mildt vejr, og temperaturen kan igen komme op omkring 10 grader. Solchancerne vil være ret gode, men hvis højtrykket ender med at ligge for tæt på Danmark, og vinden kun bliver svag, så kan tåge eller lave skyer nemt dannes og blive liggende en stor del af dagen. I så fald bliver det knap så forårsagtigt og pænt men stadig med relativt milde temperaturer for årstiden - mellem 4 og 8 graders varme.
Nattemperaturen forventes at holde sig mest mellem 2 og 6 graders varme, men i forbindelse med klart vejr og svag vind vil let frost kunne forekomme.
Muligvis fortsætter det milde og stabile vejret ugen ud, men fra midt på ugen peger en del prognoser på, at højtrykket vil forskydes mod nordvest, nord for Skotland, og koldere luft vil strømme ned over Skandinavien fra nord.
I slutningen af ugen kan vi derfor få betydeligt koldere vejr med udbredt nattefrost og kun nogle få graders varme om dagen, koldest i de østlige landsdele.
Får vi denne kolde nordenvind, bliver det nok fortsat relativt tørt med gode chancer for sol, men væsentligt koldere, og der kan stedvis forekomme enkelte byger af sne eller slud.
Samlet set bliver det tørrere og mildere end normalt, men det er usikkert, hvor kold afslutningen bliver.
Uge 10: Der er udsigt til en overgang med ustadigt og køligere vejr, idet lavtryk forventes at komme fra det nordvestlige hjørne og derved trækker kulde med ned over Sydskandinavien eller måske endda ned over kontinentet.
Der er derfor også mulighed for at lavtryk kan passere ned over eller lige syd om Danmark og sammen med kold luft fra nord, kan give en god omgang sne med temperaturer omkring eller nær frysepunktet.
Får vi sne i uge 10, så bliver det noget af en omvæltning fra den så milde og forårsagtige februar.
Muligheden for en mere vinterlig periode henover månedsskiftet ser dog ikke ud at blive langvarig. Lavtryksaktiviteten forventes nemlig at tiltage på Atlanten, og lavtryk vil nå frem mod De Britiske Øer. Denne mere vestlige eller sydvestlige lavtryksbane vil sende mildere luft op over Danmark fra syd, og mod slutningen af ugen kan dagtemperaturerne igen komme op mellem 5 og 10 graders varme. Nattetemperaturen vil formentlig ligge mellem frysepunktet og 5 graders varme.
Det er usikkert hvor koldt det samlet set bliver i denne uge, omkring normal eller lidt mildere er dog mest sandsynligt. Nedbørsmængderne er også usikre men ender nok omkring normalen.
Uge 11: Prognosen er som sædvanlig ret usikker i den sidste uge af månedsprognosen, men der er en tendens til højere tryk end normalt over kontinentet og Skandinavien, mens lavtryk fortsat vil nå frem mod De Britiske Øer.
Det øger sandsynligheden for en mild sydlig eller sydvestlig strømning op over Danmark, og temperaturen vil formentlig ligge mellem 5 og 10 graders varme i dagtimerne og fra frysepunktet og op til 5-6 grader om natten.
Et par svage fronter med regn vil sandsynligvis nå frem mod landet fra vest. Men der er også gode chancer for perioder med mere stabilt vejr, en del skyer og perioder med dis eller tåge.
Som helhed ser ugen ud at give ret normale nedbørsmængder, og det bliver noget varmere end normalt.
Risikoen for en storm er generelt lav i hele perioden, men i den mere ustadige og formentlig koldere periode omkring uge 10 er risikoen for en snestorm lav til moderat.
Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg
Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, som der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år. Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.