Højtopløste modelkørsler
DMI forsker i, hvorvidt regionale klimamodeller med ekstra høj opløsning giver ny information om fremtidens klimaforandringer. De mere detaljerede beregninger beskriver Danmark i et gitter med felter på 3 km (i sted for de nuværende 12km brugt i Klimaatlas), og forventes bl.a. at give en forbedret beskrivelse af nedbør og især af ekstremnedbør og kraftige byger.
Udfordringen er, at de detaljerede beregninger kræver store computerressourcer, og selv om DMI har samarbejdet med de andre nordiske lande om beregningerne, findes der på nuværende tidspunkt kun en begrænset mængde fremskrivninger. Dermed er det endnu ikke muligt at lave de detaljerede statistiske beregninger, der ligger bag Klimaatlas, alene ud fra disse nye fremskrivninger.
Læs mere om klimamodeller og datagrundlaget bag Klimaatlas herDMI planlægger på længere sigt at indarbejde disse nye data i Klimaatlas. Indtil videre præsenteres her et overblik over, hvordan et udvalg af nedbørsindikatorerne i Klimaatlas ville se ud, hvis de baseredes alene på de nye modelberegninger. Resultaterne nedenfor viser to sæt af beregninger med DMI’s klimamodel HARMONIE-Climate (HCLIM). Der er to forskellige fremskrivninger, der tager udgangspunkt i to forskellige globale modelberegninger. Ligesom de øvrige klimamodeller bag Klimaatlas, adskiller de globale modeller sig ved, at de indeholder forskellige detaljer i de matematiske formuleringer af centrale fysiske processer i klimasystemet. Det betyder, at nogle modeller danner meget regn i bestemte områder, mens andre danner mindre. Den enkelte model har derfor både styrker og svagheder i forhold til nøjagtigheden af det beregnede klima. De to forskellige fremskrivninger nedenfor indikerer, ligesom usikkerhedsestimaterne i Klimaatlas, denne spredning i modellernes forudsigelse af klimaparametrene.
En vigtig bemærkning er, at selvom de højtopløste modeller beskriver nedbør mere realistisk, er det af statistiske grunde ikke ensbetydende med at den forventede klimaændring, som vises her, nødvendigvis er bedre end de ’traditionelle’ regionale klimamodelberegninger, der allerede vises i Klimaatlas.
Sådan læses figurerneDen venstre søjle viser en beregning med HCLIM-modellen i 12 km opløsning, svarende til dem der ligger bag Klimaatlas. Den midterste søjle viser samme models fremskrivning, når opløsningen øges til 3 km. Den højre søjle viser differencen mellem de to fremskrivninger. De to rækker viser beregninger med udgangspunkt i to forskellige globale modeller (hhv. EC-Earth og GFDL).
Læs mere om forskellige klimamodeltyper her: