Klimamodeller findes i flere forskellige udgaver. De benytter bl.a. koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren til at give et bud på fremtidens regionale eller globale klima.
En klimamodel er en matematisk model til at beregne klimaets udvikling i form af f.eks. ændringer i temperatur og nedbør. Klimaforskerne anvender klimamodeller til at beregne klimaet frem i tiden med afsæt i en række antagelser.
Nuværende klimaforandringer afhænger primært af indholdet af drivhusgasser som f.eks. CO2 i atmosfæren. Derfor indgår koncentrationen af drivhusgasser i klimamodellerne anvendt i Klimaatlas. Det sker via såkaldte udledningsscenarier. Udledningsscenarierne er bud på udviklingen af fremtidens globale udledning, og dermed koncentration, af drivhusgasser i atmosfæren. Det vil sige, at fremtidens klima beregnes ud fra mulige fremtidsscenarier, som afspejler indholdet af drivhusgasser i atmosfæren.
Flere typer modeller
Klimaforskerne arbejder med flere typer klimamodeller, herunder både globale og regionale modeller.
En global klimamodel dækker hele Jorden og kan f.eks. anvendes til at undersøge gensidige påvirkninger mellem atmosfæren, oceanerne og Jordens overflade. Oceanerne påvirker f.eks. atmosfæren ved at transportere varmt vand fra varme dele af verden til køligere dele. Dermed opvarmer oceanet atmosfæren i de ellers køligere områder. Med de globale klimamodeller undersøger klimaforskerne, hvordan f.eks. Golfstrømmen og havisens udbredelse i Arktis påvirkes af nuværende og kommende klimaforandringer.
En regional klimamodel dækker et mindre område som f.eks. Europa. Det gør den bedre i stand til at beregne klimaudviklingen på mindre skala og gengive detaljer som f.eks. bakker, søer, fjorde og beplantning og dermed deres effekter på klimaet.
Både globale og regionale klimamodeller leverer data til Klimaatlas. Ud over at bidrage til Klimaatlas, kan resultater fra de regionale klimamodeller anvendes dels i indsatsen for at tilpasse samfundet til de igangværende klimaændringer; dels som input til mere specialiserede modeller, som kan beregne klimapåvirkninger på f.eks. grundvand og økosystemer.
Senest opdateret: Februar 2023
© DMI