Klimaatlas er baseret på nutidige observationer og klimamodeller, der er rettet ind, så de giver retvisende information om nutidige klimaforhold. Modelfremtiden rettes ligeledes ind, og grundprincippet i metoden er den antagelse, at de korrektioner, der foretages på basis af nutidsdata, også vil rette modellernes fremtids-projektioner ind.
Såkaldt biasjustering af modeldata kan foretages på flere måder. Vi har i arbejdet med Klimaatlas særskilt undersøgt, hvilke metoder der er bedst i forskellige anvendelser (se dokumentationen til ekspertbrugere). Vi har således fundet, at der skal bruges to overordnede metoder:
- Den første metode bruges for størrelser som middeltemperatur, middelnedbør og de ikke-ekstreme nedbørshændelser.
- Den anden metode bruges til ekstreme hændelser for nedbør og stormfloder.
Grundlaget for begge metoderne er et observationsmateriale og et antal klimamodeller. Idet modellerne og observationerne foreligger på forskellige former skal en fælles repræsentation findes. Derfor bruges re-gridding og interpolation på enten model- eller observationsdata, afhængig af typen af data.
Modellerne angiver ikke i sig selv de ønskede indekser; modellerne giver blot tidsserier for f.eks. temperatur, nedbør eller havniveau. Ud fra de biasjusterede tidsserier skal de forskellige klimaindekser (for eksempel antal dage med mere end 10 mm nedbør eller højeste 5-døgns nedbørssum) beregnes. Endelig skal de fremkomne indekser for det store antal modeller præsenteres på Klimaatlas' grafiske flade, som kort og som opsummerende statistik om usikkerhed, i tre fremtidsperioder.