Kyster, havne og kystnær bebyggelse samt det åbne land
Stigende vandstand har betydning for især lavtliggende og inddæmmede områder ved kysterne og for havneanlæg. Hertil kommer risikoen for højere vandstand ved stormflod, fordi også vinden ændrer sig.
Beregninger med DMI's klima- og stormflodsmodeller samt beregninger fra kystdirektoratet viser, at stormfloder i Danmark vil blive kraftigere og forekomme hyppigere i takt med den globale opvarmning.
Stigende vandstand og ændrede vindforhold fører desuden til øget erosion og til at kysterne rykker tilbage.
Byggeri i lavtliggende områder ved de kyster, som ikke er beskyttet af diger, vil være udsat for hyppigere oversvømmelser.
Havniveaustigninger, ændringer i grundvandstand og øget nedbør har betydning for udnyttelsen af det åbne land, hvor visse områder i fremtiden vil være vandlidende en stor del af året og få større risiko for oversvømmelser.
Det betyder, at disse områder fremover kan blive uegnede til landbrug, bebyggelse eller rekreative formål.
Stigende vandstand kan også betyde, at havnekajer, som i dag har en optimal højde for lastning og losning, i fremtiden bliver for lave. Havneindløb sander måske til oftere og hurtigere end i dag. Også færgeanlæg kan få problemer.
Øget stormstyrke kan også føre til, at skibe i havne river sig løs, og der kan komme flere stormskader på kraner og andet materiel.
Temaansvarlig Martin Olesen
Opdateret 10. juli 2018