Vejrbølgerne skyller ind over Danmark
Det har været blæsende med regnfulde perioder siden søndag. Den vejrtype er den, de fleste af os forbinder med efterår, og det er der en god grund til.
Vi skal igennem det hvert år, når vejret skifter fra sommer til vinter: Polarfronten flytter fra at være mest nord for landet til at blive mest syd for landet.
Med andre ord skal vi fra at ligge på den varme side af frontzonen til at ligge på den kolde side af frontzonen. Det sker ikke i et hug. Der går altid et stykke tid, hvor polarfronten ligger og svinger frem og tilbage hen over landet, og i den periode må vi affinde os med, at vejret er temmelig ustadigt, blæsende og vådt.
Når vi kommer lidt længere hen på året (måske endda først lidt inde i det kommende år), må vi også finde os i at nedbøren svinger mellem regn, slud og sne. Det giver som bekendt en noget 'sjappet' tid, som de færreste synes om.
En perlerække af lavtryk
Fronterne kaldes af meteorologerne frontbølger, og navnet skyldes den måde fronterne dannes på i atmosfæren. Luften danner bølger i lufthavet, og under de rette vilkår udvikler små bølger sig til større bølger, og hvis bølgerne bliver store nok er resultatet fronter.
Polarfronten ligger lige nu som en kæde, der forbinder en perlerække af små lavtryk. Søndagens lavtryk - med sine fronter, der passerede os søndag/mandag - er nået op nord for Kolahalvøen.
Det næste lille lavtryk ligger over Finland, og de tilhørende fronter slipper tirsdag formiddag den østligste del af landet, men lige i halen på dem hænger fronterne til det næste lille lavtryk.
Dette lavtryk lå tidligt tirsdag morgen lige syd for den tyske grænse og skal op over landet med regn og blæst i løbet af tirsdag.
Vejr med vind og vand
Det har været blæsende på forsiden af fronterne, og på kortene herunder ses styrken af de maksimale vindstød for de to frontsystemer, der allerede har været forbi.
Den kraftige tværvind (søndenvind) gav mandag anledning til, at Storebælt måtte fraråde høje og lette køretøjer at passere broen i nogle timer. Tirsdagens frontpassage ser ikke ud til at give helt så meget vind, der forventes kun jævn til hård, ved Vestkysten op til kuling.
Det er helt normalt, at vinden tager til på forsiden af fronterne, og hvis man er opmærksom på, om det blæser op, vil man ofte kunne nå inden døre før nedbøren kommer. Slutteligt kan det på kortene herunder ses, hvor meget regn, der er kommet med de to første frontbølger:
Mere blæst og regn
Når vi tirsdag eftermiddag kommer fri af fronterne, er vi for en kort stund kommet om på den kolde side af polarfronten.
Vi får byger, måske med hagl, og temperaturne falder så vi natten til torsdag kan komme helt ned omkring frysepunktet.
MEN allerede natten til fredag skubbes polarfronten igen nordover, og vil derfra igen for en periode komme til at ligge og skylle frem og tilbage hen over Danmark med blæst og regn til følge.
11. november 2008.