Få fred i ferien: Luk munden på vejrnørderne

"Dejligt vejr i dag", "det bliver endnu bedre i morgen", eller "kan du huske, hvor det styrtede ned i fjor?". Det lyder uskyldigt, men ofte er det blot begyndelsen på en avanceret omgang ferie-terror fra vejrnørderne!

Artiklen er tilsigtet humoristisk og ikke udtryk for DMI's officielle holdning.

For mig handler ferie i høj grad om afslapning. Og med til afslapning hører stilhed - og i særdeleshed fraværet af folk, der taler til mig og forventer et svar. Selvfølgeligt er det muligt, at finde et sted, der er helt fri for andre mennesker - men så er der normalt også langt til sanitære faciliteter, indkøb og underholdning.

Valget står altså mellem 'stilhed med lav levestandard' og 'knever med bekvemmeligheder'. Er man alene på ferien, så kan det være ok med sovepose og dåsemad i den svenske natur, men har man børn, så bliver det hurtigt ulideligt. Valget falder altså ofte på camping i det danske og så er trolden - eller retter vejrnørderne - ude af æsken. Den første er som regel på pletten to sekunder efter ankomst til den anviste plads.

De starter ofte med en klassiker, som: "dejligt vejr i dag", "det bliver endnu bedre i morgen", eller "kan du huske, hvor det styrtede ned i fjor?". Og her gælder det om at slå til med det samme - og gerne hårdt! Får de først talt sig varme, er der stort set kun tilbage at pakke sammen og køre videre til næste campingplads.

'Slå hårdt til', er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, så her kommer den ultimative guide til at tromle ethvert forsøg på småsnak-om-vejret ned…

I det følgende satser jeg på, at udruste dig med tre våben.

  • Hjemmestrikkede vejrudsigter
  • Unødig paratviden
  • Historiske anekdoter

Med det arsenal skulle det være muligt at forplumre og komplicere enhver samtale om vejret i en sådan grad, at din modstander forhåbentlig er ude af stand til at fortsætte.

Hjemmestrikkede vejrudsigter

Så snart nørderne hører en god vejrudsigt i radio eller tv, så har de et behov for at dele den. Normalt er man et hjælpeløst offer for den slags, men det er der råd for. Kævl igen og modsig alle pålidelige kilder med din egen afsporede version af vejret i morgen. Og hvordan nu det? Her kommer de gamle danske vejrvarsler ind i billedet. Enkelte af dem indeholder en smule meteorologisk sandhed, men de fleste er heldigvis det rene vrøvl og egner sig glimrende som 'Theilgaard-trynere':

Lynet slår aldrig ned i huse, hvori man opbevarer en død isfugl.
Det lyder som en joke, men er faktisk et reelt, historisk overleveret vejrvarsel. I vores udgave er der naturligvis tale om et telt eller en camper. Varslet giver desuden mulighed for at undslippe eventuelle forfølgere, fordi man i al hast skal ud og lede efter bemeldte kræ.

Det er altid godt vejr, når det er fuldmåne.
Se nu her - mulighed for at insistere på supervejr f.eks. den 6. august 2009. Man kan blandt andet benytte det til at anbefale de øvrige campister at planlægge vejrfølsomme udendørsaktiviteter her. Der er selvfølgelig altid risiko for, at man får ret og bliver hædret, men sørger man for at benytte varslet i tilstrækkelig god tid, så er man sikker væk, inden ulykken eventuelt indtræffer…

Syvsoverdags vejr (27. juni) varsler de kommende syv ugers vejr
Her kan man, med baggrund i noget der allerede er sket - og sikkert faktuelt modbevist - modsige meteorologerne dag efter dag. Rationalet er, at manglende vilje til at lære af egne fejl, er noget der driver vejrnørderne til vanvid. I en periode forsøger de nok, at få dig på rette spor, men her skal du bide dig fast og insistere på, vejret den 27. juni også er vejret i morgen. Det var for øvrigt rigtigt fornuftigt sommervejr på syvsover dag i 2009, så det kan kun gå galt...

Er du virkelig presset, så er der altid muligheden for at falde tilbage til Knauers Almanak fra 1658, som fastslår, at vejret har en cyklus på syv år. Årets sommer skulle altså blive som den i 2002  - altså varm, våd, solrig og tordenpræget. Nemmere kan det næsten ikke blive og risikoen for, at andre end dig kan ryste sommervejret 2002 ud af ærmet er forsvindende lille.

Der er mange flere vejrvarsler i:
50 vejrvarsler, der [måske] virker
Theilgaard, J.
Gyldendal, 2005
ISBN: 87-02-03716-5

Den gamle danske vejrbog
Askholm, Ib
Askholms forlag, 2005
ISBN: 87-91679-00-1

Unødig paratviden

En anden måde nørderne indleder vejrsamtaler på, er ved at være overraskede over vejret. Det skulle ellers være svært i et land, hvor det skifter med fem minutters mellemrum og har gjort vægelsind til sit varemærke.

Heldigvis giver taktikken mulighed for et modangreb, hvor du hårdnakket benægter, at der er noget særligt ved dagens vejr. Bakker du det op med en række rekorder, som viser, du har ret, så skal nørderne nok vare sig for at prøve samme taktik med dig en anden gang.

Her har jeg samlet et stort antal ligegyldigheder om den danske sommer.

Har du tiden, så lær dem alle - har du travlt, så nøjes med de, der har relevans for den periode, du ferierer.

Der er mange flere normaler og rekorder på dmi.dk og i:
Det danske vejr
Theilgaard, Jesper
Gyldendal, 2007
ISBN-13: 978-87-02-03910-8

Historiske anekdoter

En tredje yndet angrebsform fra vejrnørderne er, når de henviser til vejret de senere somre og så sammenholder det med denne. Her er det et rigtig godt trick, at du svarer igen med "Jeg kan huske dengang i…" og så nævner et årstal der ligger væsentligt længere tilbage, end din modstander på nogen måde har mulighed for at huske. Dialogen har det så med at overgå til monolog med dig som den talende part - og efterhånden som man løber tør for fakta, kan fiktionen stille og roligt tage over. Her kommer gode bud på anslag til dårlige vejranekdoter:

Når nørderne vil snakke om, hvor koldt det er
Koldt? Synes du det er koldt i år? Jeg kan huske i 1933, hvor det sneede i den 29. juni. Faktisk kom der op til 18 centimeter af det hvide stads i København. Og ingen steder i landet kom temperaturen op over 14°C den dag. Og nu vi taler om lave temperaturer i juni, så satte måneden som helhed kulderekord blot ti år tidligere med 10,7°C i gennemsnit [digt videre ad absurdum om mulighederne for en ny istid, havisens udbredelse ved Antarktis, etc.].

Når nørderne synes, vandet er skøøønt
Skønt? Synes du vandet er skønt i år? Jeg kan huske i 1937, hvor Jenny Kammergaard først svømmede fra Samsø til Jylland på 13 timer og 30 minutter og senere fra Sjællands Odde til Gjerrild på 29 timer rent. Dét år var vandet dejligt [digt videre ad absurdum om antallet af Blå Flag langs de danske kyster, bademoden gennem tiden, etc.].

Når nørderne vil fortælle, hvor skrækkeligt regnen generer netop dem
Regner? Regner det slemt på dig? Jeg kan huske i 1966, hvor det silede ned på Kronprinsesse Margrethe, da hun modtog grev Henri de Monpezat i Kastrup lufthavn. Og faktisk regnede det samme år på prinsesse Benedikte, da hun kørte radiobil med prins Richard i Tivoli [digt videre ad absurdum om kraftige regnskyl i et fremtidigt varmere klima, dengang din kælder stod under vand, etc.].

Der er mange flere vejrfakta og anekdoter i:
Dansk vejr i 100 år i tekst og billeder
Stig Rosenørn; Karsten Lindhardt
Aschehoug, 2007
ISBN-13: 978-87-11-31500-2

Epilog

I sidste ende er der selvfølgelig risiko for, at du alligevel taber slaget.

Måske er vejrnørderne dig overlegne i antal og angriber døgnet rundt, måske har de taget Jesper Theilgaards ’Det danske vejr med på ferien’, eller også har de luret, at din taktik går ud på umiddelbar afskrækkelse og ikke holder i længden. Føler du, sorte skyer trækker samme over dig, så er der ikke andre muligheder tilbage end flugt - og gerne en lidt dramatisk en. … man kan jo altid - mens man hastigt pakker sammen - undskylde sig med supertyfonen, der rammer landet i morgen…

Rigtig god ferie!

Artiklen er tilpasset efter den oprindelige version bragt i DK-CAMP's blad Orientering i juni 2008.

10. juli 2009.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle