Lysende tordenskyer over Sverige og Kattegat

I løbet af aftnen og natten oplevede Nordsjælland et spektakulært lysshow i horisonten. Årsagen var kraftige natbyger med heftig lynaktivitet.

Det ustadige vejr, vi har over os i disse dage, giver anledning til tordenbyger. Tirsdag aften og natten til onsdag så flere borgere i det nordsjællandske nogle meget markante tordenceller over Kattegat og Sverige.

Tordencellerne blev meget synlige som mørke skygger mod den lyse nattehimmel, og udladningerne fra både sky-til-sky og sky-til-jord lyn, fik momentvis skyerne til at fremstå som oplyste indefra. Et meget imponerende syn, melder de som så det.

De aktive tordenceller havde tydelige ambolte og flere af dem også en bule på toppen. Disse to karakteristika afslører stor energi i tordencellen.

Inde i en cumulonimbus, som tordenskyen hedder, er der turbulente vinde - både opdriftsvinde og faldvinde.

Ambolten dannes, fordi den opadstigende luft rammer tropopausen, og derefter bliver presset ud til siderne. Hvis de opadgående vinde er kraftige nok, kan der opstå en bule på toppen af skyen (kaldet en 'overshooting top'), fordi luften ikke lader sig bremse bare fordi den møder tropopausen, men fortsætter et lille stykke op i stratosfæren. Forholdene over Danmark er særlig gunstige for 'overshooting top' netop nu, fordi tropopausen over Danmark ligger helt nede i ni kilometers højde og ikke oppe i 12 kilometer, som det ellers er normalt for årstiden.

Trods det imponerende syn beretter flere, at det ikke var muligt at høre tordenskraldene, der må være fulgt med lynene. Det skyldes, at tordencellerne stod for langt væk, så lyden aldrig nåede frem. Når vi ikke kan se lynet direkte og ej heller høre det, kalder vi det 'kornmod'. Normalt ses kornmod senere på sommeren og som et diffust lys fjernt i horisonten eller langt oppe på himlen.

ERROR: Content Element with uid "9831" and type "gridelements_pi1" has no rendering definition!

8. juli 2009.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle