Sommerlig slutspurt i september
Den sidste uge af september får vi smukt vejr, der indbyder til udendørs aktiviteter. Solskin og maksimumtemperaturer op til 20-22°C, der hvor det bliver varmest.
Lørdag var lun og søndag varmere. Vi har allerede fået en forsmag på, hvad den kommende uge byder på.
Maksimumtemperaturerne steg hen over weekenden, og søndag blev weekendens højeste temperatur målt. Varmest var det i Holbæk på Sjælland, hvor termometeret nåede op på sommerlige 21,1°C, mens flere andre steder nåede op over 20°C.
Den højeste maksimumtemperatur målt i Danmark i september er fra 1906, hvor der i Randers blev målt 32,3°C. Så højt når vi ikke op i denne omgang.
Mandagens svækkede koldfront
Skyerne er mandag middag på vej ind over Jylland med lidt regn, og i løbet af aftenen og natten passerer den beskedne koldfront hele landet.
I Jylland får de mellem en og fire millimeter nedbør, mens resten af landet får under en millimeter.
I de tidlige morgentimer tirsdag forventes de sidste regndryp at ramme Bornholm, og derefter bliver det tørvejr resten af ugen.
Varm over Danmark
Tirsdag bygger et højtryk op syd for Danmark. Det vil flere dage i træk pumpe lun luft op over os fra syd og sydvest.
Varmest bliver det i den centrale del af landet, som vi også oplevede det i weekenden. Men da vinden drejer i sydvest bliver det køligst ved de sydvestvendte kyster, mens de nordøstvendte kyster bliver de luneste.
Tåge og sol
Efter koldfronten klarer det op, og i nat er der risiko for tågedannelse i Jylland.
Resten af ugen er der mulighed for, at tåge dannes på lokale udsatte steder rundt om i landet. Lavninger i nærheden af fugtige områder er særligt udsatte.
Når Solen går ned, taber jorden varme til omgivelserne og temperaturen dropper. Den kolde luft, der dannes ved overfladen, er tung, og triller derfor ned i eventuelle lavninger i landskabet. Derfor er lavninger altid de koldeste steder efter en klar nat.
Hvis luften bliver kølet af til under dugpunktstemperaturen, så 'træder fugten ud af luften' og bliver til tåge. Derfor ser vi altid den første udstrålingståge i de fugtige lavninger, så f.eks. på fotoet fra mandag morgen til højre.
Når Solen står op, bliver jordoverfladen og derefter de nederste luftlag varmet op, og tågen letter.
Vejrtjenestens vagtchef, Bill Vejdegren, forventer, at den kommende uges tåge kun kommer på de lokale udsatte steder. Og at Solen derfor får bugt med tågen allerede om formiddagen.
Når tågen ikke bliver mere udbredt kommer den ikke til at skærme for Solen senere på dagen. Derfor forventes der nogen sol tirsdag, og fra onsdag nogen eller en del sol resten af ugen.
Indian Summer?
Trods det sommerlige sen-september vejr er der ikke tale om en Indian Summer i denne omgang.
For at få en rigtig Indian Summer, skal vi have haft den første nattefrost før den varme periode indtræffer. Den første nattefrost påvirker planterne, og mange af løvtræernes blade skifter hurtigt farve til de mange forskellige brune og røde nuancer.
Vi har endnu ikke haft den første nattefrost i dette efterår, så selv om nogle træer og buske allerede så småt er ved at skifte farve, er hovedindtrykket fortsat de i grønne nuancer.
Den laveste minimumstemperatur vi har haft i dette efterår er indtil nu 3,9°C.
26. september 2011.