40.000 balloner fra Narsarsuaq

Data fra hele luftsøjlen over os er vigtig for vejrudsigterne. Derfor sender 600 radiosondestationer verden over vejrballoner med måleudstyr op på samme tid. I Narsarsuaq i Grønland nåede de torsdag til ballon nummer 40.000!

Torsdag 23. august 2012 var en særlig dag for Radiosondestationen i Narsarsuaq. Klokken 09:01 grønlandsk tid blev radiosondeballon nummer 40.000 nemlig sendt i luften af stationsleder Niels Ulrik Poulsen.

Ballonen sender data om temperaturer, luftfugtighed og vind til brug for vejrmeldinger og for luftfarten på sin tur op gennem atmosfæren.

Jubilæumsballon 40.000 steg til vejrs i milde 7,5°C og ingen vind. Efter opsendelsen nåede ballonen op til godt 35 kilometers højde og minus 55,7°C.

Der er fem radiosondestationer i Grønland, som alle drives af TELE-POST på vegne af DMI. Tre er finansieret af ICAO (International Civil Aviation Organisation), som er interesseret i at data er tilgængelige for den civile luftfart.

Ved hjælp af radiosignaler sender måleudstyret meteorologiske oplysninger tilbage til Jorden. Specielle radiosonder kan måle radioaktivitet eller ozon. Tilsvarende målinger foretages fra to radiosondestationer om bord på skibe i fast rutefart mellem Danmark og Grønland.

I alt er der omkring 600 radiosondestationer verden over, som alle sender balloner op på samme tid på døgnet. Alle nationale meteorologiske institutter har en samarbejdsaftale, der betyder at de udveksler data.

Tekst med baggrund i pressemeddelelse fra TELE-POST.
24. august 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle