Daglængden dykker under ti timer

Mandag dykker daglængden under ti timer centralt i Danmark. I København står Solen først op kort før klokken 8 om morgenen og går ned igen lidt i 6 om aftenen.

De lyser timer svinder. Omkring jævndøgn passerede dagen 12 timer og allerede nu er vi nede på ti. Når det hele vender ved vintersolhverv om to måneder, er daglængden kun i omegnen af syv timer.

Årsagen til den årlige variation i daglængden er hældningen af Jordens rotationsakse i forhold til det plan, Jordens bane beskriver omkring Solen på ét år.

I sommerhalvåret peger aksens nordlige ende ind mod Solen og dagen er længere end 12 timer hos os nord for ækvator. Omvendt er det i vinterhalvåret, hvor den nordlige ende af aksen peger væk fra Solen. Så er dagen kortere end 12 timer nord for ækvator.

 

Daglængde 12 timer 11 timer 10 timer 9 timer 8 timer Solhverv
Dato 2012 25. september 8. oktober 22. oktober 5. november 20. november 21. december
Dato 2013 18. marts 5. marts 20. februar 6. februar 21. januar 21. december

Tabellen viser omtrentlige datoer for, hvornår daglængden gennemsnitligt passerer forskellige hele timetal i Danmark i vinterhalvåret. På grund af den såkaldte horisontalrefraktion, og fordi solopgang og solnedgang refererer til den øverste kant af solskiven, er dagen reelt 12 timer nogle dage efter efterårsjævndøgn og nogle dage før forårsjævndøgn.

Variationen i daglængden vokser, alt efter hvor langt fra ækvator du befinder dig. Nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle er ændringen så stor, at der i en periode om sommeren er dagslys døgnet rundt og at det i en periode om vinteren er mørkt hele tiden. Det samme gælder syd for den sydlige polarcirkel.

Den af breddegraden bestemte variation i variationen* af daglængden er så markant, at den også gør sig gældende inden for Danmarks grænser. Mandag den 22. oktober er dagen således fortsat 10 timer og 2 minutter i det sydligste Danmark og kun 9 timer og 46 minutter i det nordligste. Nordjyderne bliver dog ikke snydt set over året. Nok har de kortere dage i vinterhalvåret, men de har tilsvarende længere dage i sommerhalvåret end indbyggerne på f.eks. Lolland og Falster.

* Ja - der skal stå 'variation i variationen' :-)

21. oktober 2012 (første gang publiceret i 2011).

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle