DMI klar til 15 gange flere satellitdata
To store, bevægelige parabolantenner sikrer, at DMI også fremover får de fulde datasæt fra både amerikanske og europæiske meteorologiske satellitter.
Med vejrsatellitten Suomi NPP fra amerikanske NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) er den næste generation af vejrsatellitter påbegyndt. Suomi NPP blev sendt op i oktober 2011 og er opkaldt efter meteorologen Verner E. Suomi.
For at drage mest mulig nytte af de nye satellitdata opgraderer DMI nu sine modtagestationer i Danmark og Grønland.
Nyt udstyr giver fuld udnyttelse
"De såkaldte polære vejrsatellitter befinder sig i baner, der bringer dem tæt på polerne. Det gør, at de leverer værdifulde meteorologisk data fra områder ved højere breddegrader såsom Danmark og Grønland. De polære vejrsatellitter transmitterer data umiddelbart efter de er optaget, så institutioner som DMI kan modtage data mens de stadig er friske. Det er vigtigt, da meteorologiske data ikke må være ret gamle, før de er uinteressante", siger projektleder Esben Stigård Nielsen fra DMI's sektion for IT og Telemåling.
For at modtage data fra polære satellitter har DMI modtagestationer ved Karlebo nord for København og i Kangerlussuaq i Grønland. Disse modtagestationer kræver imidlertid en opgradering for at modtage data fra den nye generation af vejrsatellitter.
"Suomi NPP transmitterer 15 gange så mange data som de hidtidige polære vejrsatellitter. Det gør, at den er nødt til at sende i et andet frekvensområde. For at modtage data i det nye frekvensområde skal vi opgradere modtagestationer med større antenner og nyt modtageudstyr. Det er en større operation, da der skal benyttes en antenne med en diameter på 2,4 meter, som samtidigt skal være bevægelig, så den kan følge en satellit over himlen. Her i starten af sommeren har vi opgraderet modtagestationen ved Karlebo og til august opgraderer vi stationen i Kangerlussuaq".
Fremtidssikring af vejrudsigterne
De nye satellitdata tilbyder meteorologerne satellitbilleder i højere opløsning og af bedre kvalitet. De indgår i vejrudsigterne, bliver brugt i DMI's vejrmodeller og af DMI's istjeneste. DMI's brugere vil også mere direkte opleve de nye satellitdata, når de begynder at blive anvendt.
"Den mest iøjnefaldende ændring for DMI's brugere bliver data fra VIIRS-instrumentet på Suomi NPP. Det leverer billeder i højere opløsning end hidtil og i flere spektrale kanaler, hvilket blandt andet giver mulighed for at lave imponerende billeder i ægte farver", slutter projektlederen.
Opgraderingen sikrer samtidig, at DMI kan modtage data fra de europæiske MetOp-polarbanesatellitter gennem hele programmets levetid. MetOp A er allerede i kredsløb, og MetOp B skydes snart af sted fra Baikonur kosmodromen i den kasakhstanske ørken. I øjeblikket er den forventede dato for opsendelsen den 19. september.
11. juli 2012.