En vanskelig vinterfront

Først frost kombineret med kraftig vind og deraf snefygning. Så ny sne, der går over i slud. En overgang måske isslag og slutteligt regn og positive temperaturer.

Sent fredag aften den 14. december melder en vanskelig vinterfront sin ankomst til Danmark. Den ledes hertil af et omfattende lavtryksområde over Nordatlanten, der har taget kurs mod Storbritannien.

Kulden over Danmark får kamp til stregen, og ser ud til at tabe slaget efter bare et enkelt - men massivt - angreb vestfra. Prognoserne er entydige, og lørdagsdøgnet ser ud til at blive skæbnesvanger for kulde- og sneglade danskere.

Vinden varsler vejrskiftet

Allerede fredag påvirker lavtrykket vejret i Danmark. Vinden tiltager fra sydøst, og meteorologerne forventer at den når kulingstyrke mange steder. Det kan give kraftig snefygning i stort set hele landet, da det er frostvejr og der endnu ligger en let, og dermed let flytbar, sne mange steder.

Særligt Nordjylland forventes at skulle slås med snefygningen. Der ligger nogle steder op til 40 centimeter sne, og det bliver også i den region de kraftigste vinde rammer.

Vinternedbør med skift er vanskelig

Når fronten går i land sent fredag aften, rammer den første nedbør som sne. Det er meteorologerne helt sikre på. De er også ret sikre på, at nedbøren lørdag når at slå over i regn. Men hvad sker der med nedbøren mellem sent fredag aften og lørdag middag? Det er langt fra simpelt.

Temperaturen stiger fra under frysepunktet til over frysepunktet. Men hvor hurtigt går det? Hvor meget af nedbøren, når at falde som ren sne? Hvor meget falder som en blanding af sne og regn; altså slud? Hvor lang tid går der, før nedbøren falder gennem et varmt luftlag, der er så tykt, at snefnuggene når at smelte til regndråber? Kan vi risikere, at bundkulde ved overfladen en overgang bliver så kold, at regndråberne fryser til is på overfladen, når de rammer jorden? Sker det, glaseres jordoverfladen og vi får det vi kalder 'isslag'.

Meteorologerne følger prognoserne for denne vanskelige vinterfronts passage meget nøje de kommende to døgn.

13. december 2012

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle