Gør dig klar til efterårets og vinterens kraftige vinde
Efterår og vinter er højsæson for kraftige vinde. Hvis stormskader skal undgås eller minimeres, er det nødvendigt at sikre boligen, før vinden raser udenfor.
Hvert efterår og vinter kommer flere dybe lavtryk hen over landet med kraftige middelvinde og endnu kraftigere vindstød. Resultatet er år efter år skader rundt om i landet, men du kan begrænse mængden af skader ved at være på forkant med situationen.
I denne artikel kan du læse, hvordan både DMI og Boligejernes Videnscenter (Bolius) kan hjælpe dig med at sikre din bolig, før stormen flår og river i den.
DMI har fire niveauer af information, når der er optakt til storm eller orkan. De fire services stilles til rådighed med det formål at advare alle, før de bliver ubehageligt overrasket af en storm eller endnu mere alvorligt: af en orkan.
De første spæde antydninger
Det allerførste tegn på, at kraftig vind kan være på vej, ses i 'Byvejr'. Her kan du se de forventede vindstyrker 15 døgn frem. I grafikken, der dækker fra 15. til 10. døgnet, opgives kun vindens forventede styrke. Den angives i meter per sekund (m/s) nederst i skemaet. Fra 9. til 3. døgnet tilføjes også en forventet vindretning, og når vi kommer inden for de nærmeste 48 timer, bliver også de forventede vindstødsstyrker angivet.
Produktet er fuldautomatisk og viser modellens rå output på den forventede vind i et enkelt givet punkt. Bliver modellen ved med at vise kraftig vind for en given dag - i takt med at dagen kommer tættere og tættere på - er det tid til at følge ekstra godt med.
Tidlige informationer fra meteorologerne fra 2012
Siden sommeren 2012 har meteorologerne fire gange i døgnet opdateret en kort tekst om udsigterne til 'Farligt vejr', som for eksempel storm eller orkan, for de næste fem døgn. Opdateringerne sker samtidig med udarbejdelsen af landsudsigten for de kommende syv døgn.
Det er kun muligt at se denne liste på dmi.dk, hvis meteorologerne vurderer, at der er risiko for farligt vejr inden for de fem døgn. Når listen bliver aktiveret, ses den i øverste højre hjørne i boksen med varsler lige under varselsdefinitionerne.
Med det produkt bliver du adviseret om muligt uvejr i god tid. Med den information kan du følge med i den forventede vejrudvikling dag for dag. Det giver dig mulighed for at forberede dig i tide.
Risiko-melding
Når meteorologerne vurderer, at der inden for 24 timer er fare for, at en storm eller orkan kan komme til at rase i en eller flere regioner, kan de sætte en såkaldt 'risiko-melding' op om storm eller orkan. Risiko-meldingen benyttes, når der er usikkerhed om, hvorvidt grænseværdierne for fænomenet overskrides eller om fænomenets udbredelse er stort nok til, at et egentligt varsel om farligt vejr er på sin plads.
En risikomelding kan efterfølgende blive opgraderet til et varsel om farligt vejr. Meteorologerne har haft mulighed for at sætte risiko-meldinger op siden sommeren 2011.
Varsel om storm eller orkan
Varslerne sættes op, når meteorologerne vurderer, at det inden for de kommende 24 timer bliver så blæsende, at varslingskriterierne for storm eller orkan overskrides. Varslingskriterierne er udarbejdet i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og Rigspolitietlyder som følger for de to fænomer:
Stormvarsel sættes op, når middelvindhastigheden forventes at komme op over 24 m/s over dansk landområde eller tilhørende kystnære stationer.
Orkanvarsel sættes op, når middelvindhastigheden forventes at komme op over 32 m/s over dansk landområde eller tilhørende kystnære stationer.
Varsler om forventet farligt vejr har været sat op på dmi.dk siden hjemmesiden så dagens lys i 1996.
Gør boligen klar til at modstå de kraftige vinde
Der er flere ting, du kan gøre i god tid, før de kraftige vinde raser. Bolius har samlet en række gode råd til boligejerne om, hvad det er en god idé at få styr på i tide, hvis stormskader skal undgås.
- Tjek at der ikke er dele af huset, der sidder så løst, at det er i fare for at blive revet løs eller helt af i kraftig vind (for eksempel sternbrædder).
- Gennemgå træerne nær boligen.
- Kontroller at alle nedløbsrør sidder fast.
Du bør tage fat på alle de præventive forberedelser først på efteråret, der ifølge kalenderen er fra den 1. september. Derefter er det vigtigt, at du følger med i vejrudsigterne og meteorologernes forudsigelser, så du kan slippe for ubehagelige overaskelser.
Forberedelser lige før vinden for alvor tager til
Når først meteorologerne har sat risiko-meldinger eller farligt-vejr-varslerne op, er der grænser for, hvor meget mere du kan nå at sikre din bolig, men der er endnu et par ting, du bør gøre. Bolius' råd er:
- Sørg for at alle løse genstande er sat ind et sikkert og aflukket sted (haveredskaber, havemøber etc.)
- Luk samtlige døre og vinduer helt til - også i skuret.
- Sørg for at trampolinen er forsvarligt fastspændt.
- Hav en presenning og et par spande klar.
Læs mere om sikring af boligen på Bolius' hjemmeside:
Tjek, om dit hus er stormsikkert
Ti gode råd før og efter storm
Under en storm eller en orkan er det generelt bedst at holde sig inden døre, da der er risiko for at få større løsrevne genstande i hovedet. Sørg for at orientere dig om myndighedernes anbefalinger via hjemmesider, radio eller TV.
Gør skaderne op
Når vinden har lagt sig, anbefaler Bolius, at du tjekker, om vinden har sat sine skadelige spor på hus eller have. Skulle uheldet - trods forberedelserne - være ude, er der flere gode råd at hente fra Bolius om, hvad du kan gøre for at komme videre.
Det er en god idé at anmelde og udbedre eventuelle skader inden det næste kraftige blæsevejr melder sin ankomst.
8. oktober 2012.