Julestjernerne skyder: Geminiderne passerer

Natten til fredag den 14. december 2012 topper antallet af stjerneskud fra årets passage af Geminiderne. Den nordlige del af Jylland får de bedste muligheder for at opleve det.

Hvert år i december passerer Geminiderne ind gennem Jordens atmosfære, og giver anledning til mange stjerneskud på den mørke nattehimmel.  Det er muligt, at se stjerneskud fra denne meteorpassage i hele perioden 7. til den 17. december 2012, men der kommer flest natten mellem den 13. og 14. december.

Stjerneskudssværm fra Geminiderne er årets sidste sværm. Det er også den sværm i 2012, som astronomerne forudser flest stjerneskud fra.

Fra stjernebilledet Tvillingerne

De smukke lysende striber udstråler fra stjernebilledet Tvillingerne, hvilket har givet sværmen navnet Geminiderne (af det latinske ord for tvilling: Gemini).

Stjernebilledet bevæger sig hen over nattehimlen i løbet af natten. Det ses først mod sydøst, senere mod syd og sidst mod sydvest. Der er flest stjerneskud befinder sig tæt ved stjernebilledet Tvillingerne, men du kan se stjerneskud på hele himmelbuen.

Stjerneskud per time

I 2012 forventes antallet af stjerneskud fra Geminiderne at toppe lige efter midnat. I en forsker-idealiserede verden forventes op omkring 120 stjerneskud per time (Zenithal Hourly Rate, ZHR), men skulle vi få kik til himlen mellem skyerne, kommer vi til at se færre. Tom Axelsen, der er formand for Astronomisk Forening for Sydsjælland og medlem af International Meteor Organization, fortæller:

"ZHR er udviklet for at gøre optællinger af stjerneskud fra vidt forskellige steder i verden og forskellige observatører sammenlignelige til brug i forskning. Det antal stjerneskud vi reelt har mulighed for at se, hvis skydækket ikke skygger, er afhængig af hvor lysforurenet der er omkring os, når vi ser mod stjernehimlen."

Tom Axelsen har derfor udarbejdet en metode, som alle kan benytte, der sætter mere realistiske tal på, hvor mange stjerneskud du kan forvente at se forskellige steder i Danmark, når ellers skydækket tillader det. Han understreger, at tallene er vejledende, og forklarer videre:

"Tallene tager kun højde for variationen i stjerneskud henover natten og lysforureningen, som har stor betydning for hvor mange stjerneskud, du kan se. Hvor gode dine øjne er, og hvor meget af himlen du kan se, tager mine beregninger ikke højde for."

På kortet finder du det sted, du vil observere fra og noterer dig farven. Gå derefter ind i tabellen til højre ved farven og aflæse det antal stjerneskud, du reelt kan forvente at se.

"Den første kolonne er farvekoden fra kortet. Den anden er det antal stjerneskud, du kan forvente at se per time om aftenen, fra to timer efter solnedgang til klokken 23. Tredje kolonne er midnatstimen det vil sige fra klokken 23 til 01, mens sidste kolonne er fra klokken 01 til to timer før solopgang," forklarer skemaets ophavsmand Tom Axelsen.

Meget månelys ødelægger også vores mulighed for at se de stjerneskud, der kun lyser svagt. Men i 2012 er vi så heldige at have nymåne den 13. december klokken 09:42. Det betyder, at lyset fra månen i aften og nat er på sit minimum, og det giver optimale forhold til at se stjerneskuddene fra Geminiderne.

Bedste vejrforhold mod nord

Skydækket er afgørende for, om det er muligt at se op til stjernehimlen, og her er landsdelene langt fra ligeligt stille denne gang:

"Der ligger en skybræmme over landet, som er på vej mod sydvest. Jeg forventer, at den kommer til at hænge over den sydlige del af Danmark i aften og nat. Dermed bliver de bedste chancer for klart vejr og kik til stjernerne fra den nordlige del af Jylland og det nordligste af Sjælland. Måske kan Bornholm også være heldig at slippe for skyerne”, informerer meteorologen på DMI, Henning Gisselø.

Bidende koldt

Det bliver til gengæld koldt med mellem 5 og 10 graders frost, og jo færre skyer du har over dig jo længere nede i intervallet, må du forvente at temperaturen kommer.

Vinden bliver let til frisk, og kan derfor få det til at føles endnu koldere. Dermed bliver det koldeste du kan komme ud for en frisk vind og ti graders frost, hvilket vil føles som 29 graders frost.

En termokande med varm kakao, en varm heldragt (flyverdragt eller jakke og bukser), hue og vanter vil helt sikkert gøre oplevelsen sjovere.

13. december 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle