Knastørt i København - pas på når du griller

Der er tørt i Østdanmark og meget tørt i København og omegn. Det øger faren for, at en glød fra et bål kan starte en naturbrand. Eller for, at en vildfaren gnist fra en grill, antænder kvas eller blade i haven.

Maj måned har været relativt nedbørfattig i de østlige dele af landet. I samspil med de seneste dages varme, har det drevet tørkeindekset godt i vejret særligt i hovedstadsregionen.

"På store dele af Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm er der nu forøget risiko for tørke. Amager og kystområdet mellem København og Køge topper på tørkeindeksskalaen. Og jeg forventer, at indekset her skifter til 9 - Høj risiko for tørke - indenfor de nærmeste dage", fortæller klimatolog Mikael Scharling fra DMI's Sektion for Data og Klima. Han har til daglig ansvaret for DMI's tørkeindeks.

De meget tørre forhold i København og omegn øger faren for, at en glød fra et bål kan starte en naturbrand. Eller for, at en vildfaren gnist fra en grill, antænder kvas eller blade i haven.

"Der er generelt en god overensstemmelse mellem tørkeindeks og antallet af naturbrande på landsplan", siger Mikael Scharling.

Ifølge Beredskabsstyrelsen rykker brandvæsenet ud til ca. 100 brande om året i Danmark alene som følge af uhensigtsmæssig adfærd i forbindelse med anvendelse af grill.

"Brandene opstår typisk ved, at der er grillet for tæt på brandbart materiale, ved forkert optænding, eller ved at aske og gløder fra grillen ikke er slukket ordentligt, inden de bliver smidt ud", skriver Beredskabsstyrelsen på brs.dk, hvor de netop har offentliggjort et helt tema om sikre grill-vaner. 

"Hvis vejret fortsat er stabilt de kommende uger, forventer jeg, at tørkeindekset i hovedparten af Fyn og Jylland ligeledes stiger til forøget eller høj risiko for tørke", slutter Mikael Scharling.

24. maj 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle