Kystradarer skal kortlægge havstrømmene ved overfladen
Et nyt projekt sigter mod etablering af net af radarer langs Kattegat og Skagerraks kyster. Målet: Øget sikkerhed til søs.
Havstrømmene er en vigtig faktor, når det gælder sejladssikkerhed: forebyggelse af kollisions- og grundstødningsulykker og redning, når ulykken er sket. Også når det gælder miljøbeskyttelse, er strømmene vigtige: olien fra et spild følger strøm og vind.
Strømforholdene ved havoverfladen kan registreres med radarer placeret ved kysten. Ved at analysere radarsignalerne kan strømmens retning og fart i et større havområde kortlægges præcist, og strømfeltets udvikling kan følges fra minut til minut.
Danmark, Norge og Sverige i samarbejde
I Kattegat og Skagerrak med intens skibstrafik vil et radarsystem skaffe værdifulde oplysninger om strømforholdene, som ellers ikke er kendt særlig nøjagtigt. For at virkeliggøre radarsystemet skal Danmark, Norge og Sverige samarbejde om opstilling, vedligeholdelse, dataanalyse og dataformidling.
Bedre havmodeller
Den målte overfladestrøm kan også direkte inkluderes i for eksempel DMI’s havmodel ved en teknik, der kaldes data-assimilering. Ved at inkludere radarobservationerne i modellen kan man korrigere eventuelle fejl i modellen og derved forbedre nøjagtigheden af de prognoser, som modellen beregner.
Mange lande har allerede taget denne teknologi i brug. Lige nu arbejder DMI sammen med SMHI, Sverige, og Meteorologisk institutt, Norge, i et for-projekt, som forhåbentlig om to år kan ende i et egentlig projekt med det formål at etablere et netværk at kystradarer. For-projektets formål er blandt andet nærmere at identificere interessenter og brugere af produktet, mulige steder for placeringer og indlede forhandlinger med udbydere af radarsystemerne. Et kick off-møde for for-projektet er planlagt til september i Göteborg.
30. august 2012.