Nordlys over Danmark tirsdag aften
Som varslet kom der nordlys over Danmark tirsdag aften. Det blev dog ikke det helt store show.
Tirsdag eftermiddag omkring klokken 16 dansk tid nåede en såkaldt CME (coronal mass ejection) fra Solen frem til Jorden. Det betød magnetisk storm og nordlys - også over Danmark.
Showet blev dog ikke helt så spektakulært, som man kunne have håbet på. Observationsbetingelserne var ellers i top med skyfri himmel og nymåne der hurtigt gik ned. Når nordlysene ikke er meget kraftige, så kræver det imidlertid, at man finder en position, hvor lysforureningen er stort set nul. Sådanne betingelser har de færreste danskere lige uden for døren.
Mange steder på høje nordlige breddegrader i Europa, på Island og i Grønland blev himmelkiggerne dog trakteret med usædvanligt smukke nordlys, selv om der ifølge NOAA 'kun' var der tale om en magnetisk storm i den mindste af fem såkaldte G-klasser. Det nordlige USA og Canada blev snydt i denne omgang, da stormen var klinget af, inden nattemørket lagde sig på den anden side af Atlanten.
At stormen har lagt sig betyder også, at muligheden for nordlys over Danmark i de kommende nætter er meget lille. Solen er imidlertid fortsat aktiv og en ny CME kan ikke afvises. Den er dog mellem 48 til 96 timer om at nå frem til Jorden.
Forekomsten af nordlys stiger og falder i takt med antallet af de såkaldte solpletter, der varierer over en ca. 11 år lang cyklus. Her i 2012 er vi på vej mod et maksimum i antallet af solpletter omkring 2013 og derfor også på vej mod et maksimum i forekomsten af nordlys - særligt af de omfattende hændelser, hvor nordlyset når ned på vore breddegrader.
Var du så heldig selv at fotografere nordlyset, vil vi meget gerne bringe også dit billede. Send dit bedste skud til vejrmed@dmi.dk.
"Aktiviteten den 24. januar 2012 startede med den ret kedelige grønlige vandrette og diffuse nordlysbue på nordhimlen. Først på aftenen var den svær at se med det blotte øje, men den var der svagt da mørket faldt på (kun synlig uden for byerne, hvor der er forholdsvis begrænset lysforurening).
Omkring kl. 21:15 kom der lidt mere fut i fejemøget, men kun en lille halv times tid, så fadede aktiviteten ned igen.
Mere gang i den kom der kl. 23:15. Der ser man at der ankommer mere massive mængder af partikler, som frembringer de lodrette dansende striber på himlen, som dog hurtigt trækker sig tilbage igen", skriver Jesper Grønne.
25. januar 2012.