Risiko for piteraq

Natten til tirsdag er der risiko for vindstød af stormstyrke i Tasiilaq ved Østgrønland. Fænomenet kaldes en piteraq og skyldes særlige forhold på Grønland.

Et lavtryk ligger øst for Tasiilaq i Danmarksstrædet og trækker kold luft fra indlandsisen ned på bagsiden. Det er opskriften på en mulig piteraq i Tasiilaq, og derfor sendte DMI’s grønlandsmeteorolog følgende varsel til den grønlandske radio ”Ammassalik Radio” mandag klokken 09:30 UTC (10:30 dansk lokaltid):

Der er varsel om piteraq:
Fra i nat tiltager vinden til kuling fra nordvest, 13 til 18 m/s, med vindstød omkring stormstyrke, ca. 25 m/s. Vinden ventes at aftage tirsdag ud på eftermiddagen.

Piteraq er det grønlandske navn på den kraftige faldvind, der ved Østgrønland blæser ud fra indlandsisen. En kold og 'tung' luft fra Canada/Vestgrønland strømmer tværs over Grønland og 'falder pludselig ned' over Østkysten. Den eskimoiske betegnelse Piteraq passer meget godt til denne proces, da navnet simpelthen betyder noget i retning af 'det, der overfalder en'.

En Piteraq slår ned i løbet af få minutter, og de voldsommeste middelvinde kan være på 40 m/s (140 km/t), mens vindstødene kan nå 70 m/s (250 km/t) - altså af dobbelt orkanstyrke.

Overstrømningen sker lettest via den lavning i iskappen, der findes vest for Tasiilaq, og udstrømningen sker fortrinsvis i den brede havbugt (med det lidt misvisende navn Køge Bugt) syd for Tasiilaq.

Ofte bliver et mindre restlavtryk liggende ud for Tasiilaq (en hvirvel på læsiden af den pukkel, som iskappen danner nordvest for Tasiilaq), og hvirvlen kan føre havluft ind over byen østfra, så opklaringen og den stærke vind holder sig syd for byen.

Når en piteraq truer modtager Tasiilaq et varsel fra DMI

DMI startede med at sætte piteraqvarsler op efter en kraftig Piteraq i 1970, hvor stormskaderne var så betydelige, at man efterfølgende overvejede at nedlægge byen. Varslet udsendes 12-24 timer forud for forventet middelvind over 15 m/s eller maksimalvind over 25 m/s. Når dette varsel modtages i Tasiilaq, aktiveres en advarselslamper, der blinker fra masten ved siden af kirken, så alle ser det.

Pitaraqens højeste vinde den 10. januar 2012

Den højeste 10-minutters middelvind ved Tasiilaq blev målt tirsdag eftermiddag klokken 15 UTC til 25,4 m/s, og på samme tidspunkt blev det kraftigste vindstød målt - det var på 32,4 m/s.

9. januar, opdateret 11. januar 2012 med data og fotos.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle