Så gik den halve vinter næsten uden vinter

Mandag den 16. januar var omtrent halvdelen af kalendervinteren passeret. Og det er sket stort set uden de store frembrud af rigtigt vintervejr med dagfrost og sne i driver

Ifølge både kalenderen og den almindelige opfattelse, så begynder vinteren den 1. december og slutter igen ved udgangen af februar. Dermed kan vi nu med god ret opgøre årstidens første halvdel.

Langt over normalen

Her til morgen ligger vintergennemsnittet for Danmark på 3,5°C, hvis vi kigger temperatur fra 1. december og frem.

3,5°C er ca. 2°C over klimanormalen for den første halvdel af vinteren på 1,3°C. Klimanormaler er udregnet som gennemsnittet for perioden 1961-1990 og fungerer som referencepunkt for danske klimaopgørelser.

Masser af vand

Mildheden har dog en pris i form af regn. Der er nemlig en stærk korrelation mellem temperatur og nedbørmængder i vinterperioden, påpeger meteorlog Lone Seir Carstensen

"Om vinteren er mildt vejr næsten altid koblet til en kraftig transport af atlantisk luft ind over landet fra vest. Den luft bærer i perioder store nedbørmængder med sig", forklarer hun.
"Omvendt er vores kolde vintre normalt præget af en østlig strømning fra det tørre kontinent, så her falder langt mindre nedbør. Når den falder, er det dog ofte i form af sne, som efterfølgende ligger på jorden og giver os en falsk fornemmelse af stor nedbørmængder".

Ifølge klimatolog Rikke Sjølin Thomsen er der frem til og med søndag faldet hele 152 millimeter nedbør i vinteren 2011-2012.
"Det er blot 9 millimeter under klimanormalen for hele vinteren, som vi altså blot er halvvejs igennem".

Sol trods skyer

Med al den vestenvind - og de skyer og den regn, den bringer med sig - kunne man forledes til at tro, at det kun er blevet til ganske få soltimer. Særligt fordi daglængden er nede og vende på blot syv timer omkring vintersolhverv den 22. december. Interessant nok, er det faktisk ikke tilfældet denne gang.

"Vi har fået sol i 83 timer denne vinter indtil videre. Det er ret pænt med tanke på vejrtype og daglængde. Klimanormalen for vintersol er godt nok 155 timer, men heraf ligger de 69 timer i februar og de resterende blot 86 i december og januar", fortæller Rikke Sjølin Thomsen.

Selv om milde vintre er regnfulde, så er de altså ikke nødvendigvis fattige på solskin. Og blæst er faktisk en af forklaringerne, vurderer meteorolog Lone Seir Carstensen.
"Blæst holder både tåge og lave skyer borte. Og selv om vi har haft mange store lavtryk forbi med skyer og regn, har der været tid til flotte opklaringer i koldluften bagved fronten med helt fine solskinsdage til følge", slutter hun.

16. januar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle