Så gik det halve efterår

Vi er midt i oktober, og det halve efterår er bag os. Hvordan er det gået?

Vi er nu 45 dage inde i efteråret, og der er 46 dage tilbage, til vi rammer 1. december og kalendervinteren. Dermed er det tid til at gøre status over det halve efterår.

Klimatolog John Cappelen har i den anledning været en tur i databasen for at finde meteorologiske middeltal og tegne kort.

Køligt

Hidtil i efteråret har den gennemsnitlige temperatur i Danmark ligget på 11,8°C. Det er lidt koldere end gennemsnittet for vejrdekaden 2001-2010 på ca. 12,5°C.

Varmest har det været i den sydøstlige del af landet. Den højeste gennemsnitstemperatur ved en enkelt station finder vi ved Gedser på Falster med 13,4°C.

Lavest i perioden ligger stationen Hald i det centrale Jylland med 10,7°C.

Stedvist meget vådt

Nedbøren i efterårets første 45 dage er faldet meget skævt. Dele af det vestlige Jylland har fået over 300 millimeter eller op mod 40% af et helt års normal nedbør siden 1. september.

Vådest af alle stationer er Grønbæk nordvest for Ringkøbing Fjord med 305 millimeter regn eller 6,8 millimeter om dagen.

Tørrest er Vindebæk på Møn med 69 millimeter.

I gennemsnit har landet fået 154 millimeter. Det er en hel del over de omtrent 105 millimeter, vi skulle forvente med baggrund i vejrdekaden 2001-2010.

Lysest i sydøst

Hvad angår soltimer, er det typisk de områder som også har haft de højeste temperaturer, der dukker op på kortet.

Øverst på skamlen finder vi igen Gedser med 237 timer, mens Store Jyndevad i Sønderjylland blot har fået 131.

Gennemsnittet for landet ligger på 170 timer - meget under de ca. 225 timer vejret i dekaden 2001-2010 bød på.

Vejret i efteråret har altså hidtil været både køligt, nedbørrigt og solfattigt i forhold til det, vi er vant til. Lad os se, om ikke den resterende del af årstiden kan gøre det bedre. Det kunne månedsprognosen godt tyde på.

Af Niels Hansen, Data og Grafik John Cappelen
16. oktober 2012.

Viden om vejr og klima

Se alle