September fra 36.000 kilometers højde

Normalt er det Europas vejr, du kan se, når vi offentliggør den månedlige satellitfilm. Denne gang har Eumetsat dog eksperimenteret med at lægge filmen ud for hele kloden.

Det seneste års tid har vi hver måned lagt en lille satellitsekvens ud, der viste skybevægelserne. Filmen har fokuseret på Europa og udpeget de mest interessante meteorologiske fænomener.

Som et forsøg har den europæiske meteorologiske satellitorganisation Eumetsat dog denne gang produceret hele to film: den sædvanelige og så en der viser hele den halvdel af kloden, som kan ses fra det såkaldte geostationære punkt i krydset mellem ækvator og Greenwich-medianen.

Rød, grøn og blå

Filmen er sammensat af langt over 1.000 enkeltbilleder fra Meteosat-9 satellitten der befinder sig 36.000 kilometer over ækvator. Meteosat-9 optager hvert kvarter et fuldt sæt data på 12 forskellige kanaler, der registrerer hver sin bølgelængde.

De anvendte data stammer fra tre af satellittens 12 kanaler, nemlig VIS0.6 (blå kanal), VIS0.8 (grøn kanal) og NIR1.6 (rød kanal).

I filmen er vegetationen grønlig på grund af sin store reflektans i VIS0.8 kanalen.

Skyer med små vanddråber har stor reflektans på alle tre kanaler og er dermed hvidlig, mens sne på jorden samt skyer med krystaller fremtræder lyseblå fordi is absorberer i NIR1.6 og dermed ikke reflekterer i den del af spekteret.

Nøgen jord er brun på grund af en større reflektans i NIR1.6 end VIS0.6, og havet er sort på grund af den lave reflektans i alle tre kanaler.

Data og film, Eumetsat, lagt op på YouTube.

15. oktober 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle