Tørken i Sydøstdanmark breder sig
Regnen er ulige fordelt mellem landsdelene. I den sydøstlige del af landet er der nu forhøjet eller endog høj risiko for tørke. Det ser ud til at brede sig de kommende dage.
De sidste 10 dage af maj var varme og næsten helt tørre, og maj 2012 endte tør med 25 % mindre regn end en normal maj. De to første uger af juni 2012 har fronter og lavtryk hjemsøgt Danmark i en lind strøm, men det er ikke alle landsdele, der har fået fyldt vandmagasinerne op igen.
Endnu kun regional tørke
Ifølge klimatolog Mikael Scharling på DMI ligger tørkeindekset på landsplan med et gennemsnit, der stort set svarer til middel for perioden 2005 til og med 2011. Så overordnet set er situationen ikke unormal.
I maj fik vi gennemsnitligt 26 millimeter regn, hvilket er 25 % mindre end normalt. I juni har vi til og med den 11. juni klokken 8 fået 24 millimeter, hvilket er knapt 45 % af en normal juni. Men går vi mere i detaljer, dukker markante regionale forskelle op.
I maj 2012 fik Midt- og Vestjylland nøjagtigt de 51 millimeter regn, som normalen for regionen lyder på, mens de syd- og østlige regioner fik mellem 9 og 21 millimeter for lidt i maj, Bornholm dog kun fem millimeter for lidt.
I juni har de jyske regioner fået mellem 24 og 35 millimeter, mens Fyn og Vest- og Sydsjælland har fået 13-14 millimeter og Bornholm kun fem millimeter. Normalen for måneden ligger mellem 41 og 62 millimeter.
Resultatet er, at der aktuelt er store regionale forskelle i tørkebelastningen. Klimatologen oplyser ud fra beregningerne bag tørkeindekset, at det meste af Jylland har lav risiko for tørke.Fyn, Lolland-Falster, Bornholm samt store dele af Sjællands nedbørunderskud har fået tørkeindekset for disse områder op på "Forøget eller endog høj risiko for tørke".
Risikoen for tørke spreder sig
"Der er intet i prognoserne, der tyder på, at situationen ændrer sig radikalt den næste uges tid, og jeg forventer derfor, at tørken breder sig", siger Mikael Scharling. Frem til fredag ventes kun mellem ½ og 4 millimeter regn. Men der er endnu langt fra tørkesituationen i 2008, hvor hele Danmark var klassificeret som "Høj risiko for tørke", slutter klimatologen beroligende af.
11. juni 2012.