Tværfaglig Theilgaard – boganmeldelse af Vejret i kunsten
I en ny bog bevæger Jesper Theilgaard sig ud i et vanskeligt tværfagligt projekt. 32 digte og 32 malerier, der på hver deres måde berører emnet vejret, vurderes ud fra en meteorologs faglige vinkel.
Vejret påvirker os alle, og har gjort det til alle tider. Det påvirker os helt fysisk, men også rent mentalt. Derfor fylder vejret også i kunstens verden - både i den skrevne og malede kunst.
Men hvordan er vejret gengivet i kunsten? Naturvidenskabeligt korrekt, som en kulisse i værket eller med det formål at skabe en stemning? I bogen 'Vejret i kunsten' har Jesper Theilgaard vurderet kunstnernes evne til at gengive vejret ud fra en meteorologisk synsvinkel.
Bogen er delt ligeligt op på årstiderne, således at der for hver årstid er otte digte og otte malerier. På hver anden dobbeltside findes et digt med tilhørende analyse, og derimellem malerier med Jespers vurdering af dem. Med denne opbygning, når forfatteren gennem bogen at forklare og beskrive rigtig mange af Danmarks typiske vejrfænomener.
De udvalgte værker kommer fra alle landets geografiske egne, hvilket giver mulighed for at beskrive flere forskellige lokale vejrforhold.
Værkerne er udført op gennem historien, og vurderes i flere tilfælde også ud fra det vejrlig og den samtid de er skabt i.
Dermed formår bogen at give læserne en rejse gennem tid og sted, sideløbende med en drypvis meteorologisk læring.
Appetitlig opsætning
Der er kælet for bogens opsætning. Det er tydeligt, at bogen skal tiltale både vejrinteresserede og kunstinteresserede. Der er gjort et vellykket forsøg på at binde faggrenene sammen i layoutet.
Malerierne er store og bærer siderne grafisk i sig selv. Siderne med digte, der umiddelbart har mindre grafisk udtryk, er fremhævet ved at variere teksternes farver og skrifttypen.
Derudover er der på flere af digtsiderne et gennemgående og samlende grafisk element: områder med cirkler uden på hinanden. I en meteorologisk kontekst kan de minde om tryksystemer, mens de i kunstens verden måske snarere bliver opfattet som et visuelt del-ellement.
Åbner døre til nye faggrene
Jesper Theilgaards nye bog egner sig godt til en hyggelig stund, hvor læseren lader sig flyde med i tid, rum og stemninger. Den har et spændende tværfagligt snit og en ny måde at opleve kunst på. Den giver læserne meteorologfaglig viden, men kun i små bider af overkommelig længde og sværhedsgrad for alle - også dem som normalt ikke interesserer sig for vejret. Dermed kan bogen nå folk, som den meteorologiske verden normalt ikke får fat i. Samtidig giver bogen de naturvidenskabelige personer, der normalt ikke interesserer sig for kunst, en ny vej ind den verden.
På Bogforum i Bellacenteret kan du høre Jesper Theilgaard tale med Torben Weirup om bogen ’Vejret i kunsten’ søndag den 11. november 2012 klokken 17.15.
10. november 2012.