WMO: 2012 - endnu et varmt år

FN's verdensorganisation for meteorologi, WMO, udsender hvert år under klimatopmødet - denne gang COP18 - en foreløbig status over årets vejr og klima. I år er nogle af nøgleordene sommerens rekordlave arktiske isudbredelse og Sandys hærgen.

Den globale temperatur i perioden fra januar til oktober 2012 antyder, at året som helhed skriver sig ind blandt de varmeste år. Det skriver FN's verdensorganisation for meteorologi, WMO, i en status over vejr og klima anno 2012, som onsdag blev offentliggjort på COP18 i Doha, Qatar.

Hovedpointerne i WMO's status er:

  • 2012 bliver med stor sikkerhed et af de varmeste år siden 1850, som er starten på globale opgørelser over temperaturen baseret på målinger. Varmen er bemærkelsesværdig, fordi det globale vejr i begyndelsen af 2012 var præget af en afkølende La Niña-hændelse.
  • Den arktiske havis nåede i 2012 sin mindste udbredelse i den tid, hvor vi mennesker har målt på den. Udbredelsen var den 16. september 18% under end den hidtidige rekord og 49% under det gennemsnitlige minimum for perioden 1979-2000.
  • Da La Niña-tilstanden sluttede i april steg både hav- og landtemperaturer betragteligt og halvårsgennemsnittet for perioden maj til oktober er blandt de fire varmeste hidtil målt.

2012 er kendetegnet ved en række kraftige, regionale begivenheder som for eksempel den næstvarmeste sommer i Rusland, mere end 60 procent af USA i tørke i september, kraftige oversvømmelser i Sahel-regionen i sensommeren, temperaturer under 40°C frost i det østlige Rusland i januar og adskillige ødelæggende tropiske cykloner.

Globalt ser antallet af tropiske cykloner ud til at ende nogenlunde normalt, men det atlantiske bassin får for tredje år i træk flere tropiske cykloner end normalen tilskriver. Mest opmærksomhed fik hurricane Sandy, som både ramte Caribien og den amerikanske østkyst.

Uhørt varm kulde

Også vores hjemlige egne gjorde sig bemærket, da satellitobservationer over Grønland i juli viste, at hele 97% af Indlandsisens overflade over en kort periode var udsat for tøvejr, og der blev sat en helt uhørt varmerekord. På forskningsstationen Summit på toppen af Grønland viste instrumenterne 2,2°C i 3.200 meters højde.

I det hele taget påvirkede de relativt høje arktiske temperaturer Grønland på flere måder. Dels knækkede endnu et stort stykke af Petermann Gletscheren i Nordvestgrønland, og dels blev Kangerlussuaaq i juli ramt af pludselige smeltevandsbølger, som blandt andet ødelagde en bro.

WMO

Årets status på vejr- og klimabegivenheder fra WMO bliver frigivet i to tempi. FN-organisationen har de seneste år benyttet de højtprofilerede COP-forhandlinger til at skabe opmærksomhed omkring klodens klimaproblemer ved at udgive en foreløbig udgave af deres status.

Den endelige udgave udgiver WMO som regel i løbet af februar.

28. november 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle