Årets første varmetorden rumler i prognoserne
Onsdag byder på regn. Men præcis hvor meget, er prognoserne mildest talt uenige om.
Endnu et par varme dage med tørvejr venter forude. Men det kan slutte med et brag.
"Tirsdag vil luften syd for Danmark være varm og fugtig. I dagens løb dannes byger over Tyskland, som lokalt kan blive så kraftige, at de kan være med torden", siger meteorolog ved DMI, Jesper Eriksen.
Sådanne bygers energikilde, er ofte den solopvarmede landjord. Derfor får de typisk 'kolde fødder' og svækkes, når de passerer den fortsat kølige Østersø".
Undertiden kan bygerne dog styres af ting, der foregår højere oppe i atmosfæren - og dermed være uafhængige af, hvorvidt jordoverfladen er varm eller kold.
"Dette er netop, hvad vejrmodellerne for Danmark bokser med natten til onsdag og i løbet af formiddagen", siger meteorologen.
Stor usikkerhed
Ifølge Jesper Eriksen er der mandag fortsat stor uenighed om, hvor voldsomt vejret bliver først på onsdagen.
"Den ene prognosekørsel har et par dryp, mens en anden har kraftige byger på grænsen til skybrud med lyn og torden. Vores opgave som meteorologer er så at analysere situationen og give det mest sandsynlige bud i vejrudsigten", forklarer Jesper Eriksen.
Ud over usikkerheden om den generelle vejrsituation natten til onsdag og den følgende formiddag, giver det forhold, at der er tale om byger, en yderligere usikkerhed.
Følg selv med
Som altid, når der er tale om byger, er nedbørsmængderne nemlig lokalt meget varierende. På Byvejr på dmi.dk har du dog mulighed for selv at bedømme usikkerheden og risikoen. Det gør du ved at kigge på prognosen både med og uden flueben i boksen 'Vis nedbørusikkerheder' som du finder øverst på din byvejrs-side.
"Om du vælger at planlægge efter hvor meget regn, der formentlig kommer eller hvor meget regn, der maksimalt kan komme, handler meget om, hvad du skal bruge nedbørprognosen til", påpeger Jesper Eriksen.
"Skal du vurdere, om der skal vandes i haven, så er det fint at bruge den mest sandsynlige nedbørmængde. Skal du derimod vurdere, om der er behov for at rense den tilstoppede tagrende og dermed undgå en vandskade, så er det bedst at anlægge en risikovurdering og se på de maksimale nedbørmængder", slutter han.
6. maj 2013.