Derfor skolder Solen på havet - opd.

Teksten er justeret efter flere henvendelser fra læsere.

Bleg hud, skarp sol og blankt vand er en uheldig kombination, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Vi er nu så langt henne på foråret, at strand og hav igen er legeplads for flere end de allermest hårdhudede.

Vi er også så langt henne på foråret, at solhøjden er 45 grader over horisonten, når den topper omkring klokken 13 dansk sommertid.

Vi er til gengæld ikke så langt henne på foråret - og da slet ikke med de temperaturer vi hidtil har haft - at vores hud har vænnet sig til solen. Derfor bliver de fleste af os hurtigt skoldede, hvis vi blotter bar hud midt på en solskinsdag. Og ved vandet går det endnu hurtigere.

Det skyldes, at en rolig vandoverflade reflekterer store dele af UV-strålingen, helt op mod 100%.

Det betyder, at du kan få lige så megen UV-stråling fra vandet omkring dig, som du får fra himlen over dig, når du f.eks. er ude i din kajak. Og den stråling, som kommer fra vandet, rammer dig steder på kroppen, hvor du normalt ikke får den direkte stråling ovenfra.

Senere på foråret og først på sommeren, hvor solhøjden midt på dagen er endnu højere end nu, er der to perioder, hvor du får en markant ekstra dosis. Perioderne ligger sidst på formiddagen og midt på eftermiddagen, hvor Solen netop står mellem 35 og 45 grader over horisonten.

Beskyttelsen ved og på vandet er derfor gerne både bredskygget hat, mørke solbriller med UV-filter, langærmet trøje og solcreme med ekstra høj faktor på hænderne og i ansigtet.

Ovenstående betragtninger gælder som nævnt først og fremmest for en rimelig rolig vandoverflade. Et oprørt hav er en lidt anden historie, fordi bølgerne og bølgekanterne ændrer refleksionsmønsteret.

For flere oplysninger kontakt DMI's UV-ekspert Paul Eriksen på 39 157 418.

17. april 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle