Grønland måler hidtil højeste temperatur
Tirsdag bød på den højeste temperatur målt ved en officiel grønlandsk lufthavns-vejrstation - optegnelserne går tilbage til 1958.
Den 30. juli 2013 ved 16-tiden om eftermiddagen målte den officielle grønlandske lufthavnsstation Maniitsoq/Sukkertoppen 25,9°C. Maniitsoq ligger et par hundrede kilometer nord for Nuuk på Grønlands sydvestkyst.
25,9°C er den højeste temperatur ved en vejrstation DMI har data fra, siden optegnelserne begyndte i 1958. Den tidligere højeste temperatur og gældende vejrrekord på 25,5°C var fra 27. juli 1990 ved Kangerlussuaq, der ligger i samme område af Grønland. Hvorvidt de 25,9°C senere ophøjes til ny rekord for Grønland, bliver først besluttet efter en yderligere klimatologisk undersøgelse af forholdene.
Det var Føhn
Et højtryk over Grønland kombineret med et lavtryk over Baffin Island gav en overvejende sydøstlig vind og dermed mulighed for en føhn-effekt. Det bekræftes af at luften var meget tør med en relativ fugtighed på under 20%.
Stationen Maniitsoq/Sukkertoppen ligger i øvrigt ved havet og Solens spejling i havet om eftermiddagen kan have givet et bidrag til de høje temperaturer, ligesom forskellige andre lokale forhold kan have gjort sig gældende.
Samme effekt kunne gøre sig gældende ved Sisimiut nord for Maniitsoq, der målte 21,4°C ved samme lejlighed, mens effekten ikke gør sig gældende ved f.eks. Kangerlussuaq 70 kilometer inde i landet. Her måltes 'blot' 20,4°C, hvor der normalt måles høje temperaturer i en føhn-situation, når luftmassen fra sydlige retninger føres over iskappen ved Sukkertoppen. Fænomenet kaldes også en isarms-føhn.
Den usædvanlige temperatur og de vejrforhold, der skabte den, kan ikke betragtes som 'unaturlige', men på den anden side er der en indiskutabel gradvis stigning i temperaturen i Grønland. Hen ad vejen vil enhver 'varm hændelse' således have en øget sandsynlighed for at blive lille smule varmere end den foregående.
Af John Cappelen
© DMI, 31. juli 2013, teksten justeret 2. august.