Ildkugle over Ural
Den 15. februar fik russerne i blandt andet Jekaterinburg og Tjeljabinks øst for Uralbjergene en begivenhedsrig morgen. Et meteor krydsede himlen og eksploderede. Se videoen.
En stor ildkugle krydsede morgenhimlen over Rusland øst for Uralbjergene fredag. Ildkugler er meteorer, som brænder op ved mødet med atmosfæren.
Voldsomme eksplosioner
Internationale medier rapporterer om skader på huse efter mindst en større eksplosion i atmosfæren i forbindelse med meteoret. Lokale medier og offentlige instanser melder om 1154 tilskadekomne heraf 50, der måtte forblive på hospitalet. Skaderne blev blandt andet forårsaget af glassplinter fra mange knuste ruder.
Optællingerne tidligt lørdag viser, at 2.962 bygninger pådrog sig skader, men der er heldigvis ikke beretninger om omkomne.
NASA anslår, at meteoret var ca. 15 til 17 meter i diameter, da det trængte ind i atmosfæren og at vægten af objektet lå i omegnen af 10.000 ton. Det gør meteoret til det største objekt, der har ramt Jorden siden Tunguska-meteoret i 1908.
Flere russere fangede ildkuglen på video, som efterfølgende er lagt på YouTube. Herunder kan du se en - ganske imponerende!
Meteorider, meteorer og meteoritter
Hvert år rammes atmosfæren over blandt andet Danmark af mange tusinder af såkaldte meteorider. En meteoride er en klump af f.eks. jern eller sten fra verdensrummet. Når en meteoride passerer igennem atmosfæren, bliver den til et meteor - også kaldet et stjerneskud.
Særligt kraftige stjerneskud, som det Ural oplevede fredag, kaldes ildkugler. De er større og de lyser typisk kraftigere end planeterne Venus og Jupiter.
Hvis ildkuglen ikke brænder helt op i atmosfæren, falder det sidste af meteoret ned på jordoverfladen. En sådan klump fra rummet er en meteorit. Søndag den 17. februar blev den første meteorit fundet ved Chebarkul-søen, som efterfølgende har lagt navn til hændelsen. Sidenhen er mange mindre fragmenter, og muligvis et enkelt større, lokaliseret.
Du kan læse meget mere om ildkugler i DMI-nyheden fra den 5. februar 'Ildkugler på himlen' skrevet af Jesper Grønne
15. februar 2013, opdateret den 19. med de seneste tal.