Nordlyset nåede Vestdanmark
Torsdag kunne vi fortælle om smukt nordlys over Nuuk - i dag kan vi tilføje Silkeborg til listen.
SpaceWeather.com udsendte onsdag et varsel om forventet moderat geomagnetisk storm inden for fire timer. Det viste sig at holde stik. SpaceWeather.com er et websted under NASA.
"Omkring midnatstid natten til torsdag viste der sig flotte emissioner af rødt og grønt nordlys med kæmpestore, lodrette søjler - formodentlig mere end 200 km høje og usædvanligt markante", fortæller amatørastronom og himmelfotograf Jesper Grønne fra Østjylland.
Der var klart vejr i det meste af Danmark på det tidspunkt - dog var der ret skyet over det østlige Sjælland. Derfor var der de fleste steder flot udsigt til det spektakulære nordlys, som geografisk befandt sig over det sydlige Norge.
SpaceWeather.com udsendte også varsel om en mindre meteorsværm - Draconiderne. Fra Silkeborg fangende Jesper Grønne begge fænomener med kameraet.
Sådan får vi nordlys
Under et soludbrud kan store mængder af den glødende sol-atmosfære undslippe. Et sådant udslip - kaldet en CME - sker oftest i form af en sky af ophedet sol-gas, der slynges bort fra Solen med 500-1.000 kilometer i sekundet.
Når en sådan sky har rejst de 150 millioner kilometer gennem rummet og rammer Jordens magnetfelt - sædvanligvis efter 2-4 dage - kan vi få en magnetisk storm, og med stormen følger meget ofte nordlys.
Når skyen passerer os, opstår elektriske felter, som i samspil med Jordens magnetfeltet sender byger af energirige, ladede partikler ned i den øvre atmosfære. Her kolliderer de med blandt andet ilt og kvælstof-atomer og overfører en stor mængde energi. Den energi kommer atomerne af med igen ved at udsende lys. Det er de mange små lysglimt fra de enkelte atomer, som udgør nordlyset.
Forskellige stoffer i atmosfæren er ophav til forskellige farver nordlys. I højder fra 500 og ned til ca. 100 kilometer udsender ilt rødt lys. Fra 300 kilometer og ned til ca. 100 kilometer udsender ilt også grønligt lys. I højder omkring 100 kilometer er det kvælstof, som udsender violet, blåt og rødligt lys.
4. oktober 2013.