Skypumpevejr i Nordjylland
Drivhuse blev smadret, tagplader rev sig løs, havetrampoliner blev flyttet rundt og legehuse blev hvirvlet op i luften. Lørdag den 27. april var det skypumpevejr i Nordjylland.
Cumulusskyer blomstrede op på himlen
"Fra lørdag formiddag blomstrede cumulusskyer op på himlen i den ustabile luftmasse i forbindelse med ganske svag lavtryksaktivitet over Skagerrak. Efter middag kulminerede bygeskyerne i Nordjylland og i Sydsverige", forklarer seniorklimatolog John Cappelen om lørdagens vejrfænomen.
"De kraftige bygeskyer gav både byger med hagl, torden og skypumper", fortsætter han.
På lynkortet til højre og på billedet nedenfor ses det tydeligt, hvorledes det tætte skylag optrådte i læ af Norge, hvor den nordvestlige strømning blev ’blokeret’.
I familie med tornadoer
"Skypumper er i familie med tornadoer", forklarer John Cappelen, "men normalt er de meget mindre både i udstrækning, intensitet og ikke mindst i ødelæggende virkninger".
Han understreger, at de kraftigste tornadoer, som man ser i USA, formodentlig ikke kan dannes i Danmark. Skypumper dannes anderledes end tornadoerne i USA, men det er stadigvæk hvirvler, der fanges ind i tordenskyerne og strækkes ud, så de snurrer hurtigere og hurtigere.
"Danske tornadoer/skypumper kan dog blive alvorlige nok. I værste fald kan de godt hive taget af et hus eller sænke en båd", forklarer han.
Skypumper og skøjteprinsesser
De fleste skypumper i Danmark dannes i sommerhalvåret og hænger sammen med dannelsen af bygeskyer i ustabil luft. Her opstår der områder med stærke opvinde.
Hvirvler dannet under bygeskyerne kan blive indfanget i disse opvindsområder og rotationen forstærkes pga. strækningen af hvirvlerne.
John Cappelen sammenligner skypumpens rotation med skøjteprinsessens:
"Først opstår der en lille tragtsky på undersiden af skyen. Denne rotation kan derefter vokse nedad og nå jord- eller vandoverflade. Den stadig større udstrækning af hvirvlen intensiverer vindhastigheden i rotationen - præcis ligesom skøjteprinsessen, der roterer hurtigere og hurtigere, når hun trækker sine arme tæt ind til kroppen".
Danmarks kraftigste skypumpe
Den kraftigste skypumpe, der er observeret i Danmark, optrådte den 11. februar 1962 nordvest for Holstebro. Circa 100 bygninger blev beskadiget, 500 træer blev knækket eller revet op med rode i en plantage, og bygningsmaterialer blev transporteret over en strækning på 13 km. Det var formentlig tale om en kraftig F1 tornado (på grænsen til F2).
Normalt er de danske skypumper kun F0 tornadoer på Fujita skalaen, men de kan dog også være af størrelsen F1.
30. april 2012.