Tjek kuldeindeks når vintervinden blæser

Skal du ud i vejret i længere tid, så er det med at få det varme og ikke mindst vindtætte tøj på. Det bliver bidende koldt nu, hvor vinden tager til.

De kommende dage bliver bidende kolde. Temperaturen ligger omkring nul, og der blæser en hård østenvind.

Du føler dit varmetab

På udsatte steder vil den følte temperatur derfor i perioder falde til omkring minus 15°C; måske endda til minus 20°C. Umiddelbart ser søndag ud til at blive dagen med det laveste kuldeindeks og det allerstørste behov for varmt og vindtæt tøj.

Den følte temperatur er et udtryk for den temperatur kroppen 'oplever' rent fysiologisk som den samlede effekt af temperatur og vind. Vinden fjerner nemlig den kropsvarme, vi prøver at opretholde. Og jo større vindhastighed - des større varmetab.

Den følte temperatur er altså ikke en egentlig lufttemperatur, men den 'vindstille-temperatur' varmetabet svarer til.

Kig i kuldeindeks

Du aflæser den følte temperatur i en tabel som den nedenfor, der viser det såkaldte kuldeindeks. Med et kig i tabellen kan vi sjusse os frem til, at det torsdag morgen, hvor temperaturen i København er minus 4 og vinden blæser 7 m/s, føles som om det var vindstille og minus 15°C.

Cykler man samtidigt direkte op i vinden og træder godt i pedalerne, falder den følte temperatur på den blottede hud yderligere ned mellem minus 20 og minus 25°C.

Tabellen viser også, at vi stadig hovedsagligt er i den del af kuldeindekset, hvor der er minimal risiko. Det kan dog fortsat være en rigtig ubehagelig oplevelse, at være forkert påklædt.

  • 0°C til -20°C (grøn): Minimal risiko, men falsk følelse af sikkerhed ved længere ophold.
  • -20°C til -40°C (lys blå): Tiltagende risiko, lettere forfrysning af blottet hud inden for 30 minutter.
  • -40°C til -60°C (mellemblå): Fare, forfrysning af blottet hud indenfor 10 minutter.
  • Under -60°C (mørk blå): Stor fare, forfrysning af blottet hud i løbet af 5 minutter.

Mere om vindkøling

Et spørgsmål vi ofte får i forbindelse med kuldeindeks er, om vand ville fryse, hvis lufttemperaturen er over 0° med en følt temperatur på minus 5°C? Svaret er nej. Hvis temperaturen derimod er under 0°C fryser vandet og her vil en stærk vind fremskynde processen, så vandet i f.eks. et rør fryser hurtigere, fordi overfladen af rørene mister varme hurtigere.

Lufttemperaturen ændres altså ikke lige meget hvor meget det blæser og en eksponeret genstands temperatur kommer heller aldrig under luftens temperatur på grund af vindkøling alene. Men: Jo mere det blæser - jo hurtigere udlignes en genstands temperaturforskel til omgivelserne. Det gælder faktisk uanset om genstanden oprindeligt var varmere eller koldere end omgivelserne. Og er genstanden våd, øger vind fordampningsraten.

8. marts 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle