Danmark knastørt: pas på brandfaren
Tørke er lig med forøget brandfare. Og tørke er der mange steder i landet, før bålene flammer op ved solnedgang.
"Vi har haft en længere periode med nedbørunderskud. Samtidig har Solen skinnet og temperaturen været forholdsvis høj. Derfor er det meste af Danmark tørret godt op", fortæller klimatolog Mikael Scharling, som er manden bag DMI's tørkeindeks.
Ifølge Mikael Scharling er der forøget eller endog høj risiko for tørke langt de fleste steder.
"Når vi har høj risiko for tørke, er vegetationen typisk letantændelig. Det betyder, at du skal være ekstra forsigtig, når du tænder sankthansbålet i aften. Vinden kan hurtigt føre gløder og gnister fra bål med sig og starte brande i nærliggende nåleskove eller andet letantændelige materiale", siger klimatologen.
I 2014 er tørkeniveauet på landsplan ganske højt. Ifølge Mikael Scharling skal vi 6 år tilbage til 2008, for at finde et højere tørke-niveau op til Sankthans.
"I årene 2009 til og med 2013 var det mere vådt, og på landsplan lå tørkeindekset i perioden generelt kun på 'lav risiko for tørke', fortæller han.
På en sankthansaften har brandvæsnet typisk i omegnen af 50 udrykninger på landsplan, men grundet tørke-niveauet kan det tal godt blive højere i år.
23. juni 2014.