Front kan give isslag og islag
En front med nedbør passerer i løbet af lørdag store dele af landet, og selvom temperaturerne lørdag i dagtimerne stiger til over frysepunktet, så er vagtchef Tine Zeuthen på mærkerne.
"Det kan potentielt blive en farlig vejrsituation. Lufttemperaturen vil ganske vist være stigende, men i formiddagstimerne, når nedbøren rammer Syd- og Vestjylland, kan temperaturen fortsat ligge lige under frysepunktet nogle steder, og det giver basis for den farligste vejrtype, vi kender på vores breddegrader: Isslag."
Isslag dannes, når nedbør passerer gennem et luftlag med temperaturer over frysepunktet, mens temperaturen i de lavere luftlag fortsat er under frysepunktet. Herved kan regndråberne, efter de er smeltet på ny blive afkølet til under frysepunktet. Når de underafkølede regndråber rammer overflader, vil de øjeblikkeligt fryse og lægge sig som et ispanser, der kan være næsten usynlig - men ufatteligt glat.
Og selv om temperaturen i to meters højde stiger til mellem 1 og 4°C, vil mange overflader stadig have en temperatur, som er under frysepunktet. Så selv om nedbøren falder som slud eller regn, kan der, når nedbøren rammer den frosne jordoverflade, blive dannet et lag af is.
Og bliver det ikke til isslag, så kan det meget nemt blive til islag, siger vagtchefen.
"Isslaget vil være meget lokalt, men i kombination med de frosne overflader, kan der i hele landet forekomme dannelse af islag, når regn og slud breder sig østpå i løbet af dagen til det meste af landet. Fronten når dog først Bornholm natten til søndag."
Islag dannes, når vand på overfladen bliver kølet af og fryser til is. Vandet ligger altså på overfladen før det fryser til is. Vandet kan komme mange steder fra. Det kan have været regnvejr lige før temperaturen falder, det kan være hvid nedbør, der er smeltet, og derefter fryser til igen, eller det kan være et sprunget vandrør, der står og pibler vand op på overfladen i koldt vejr.
"Derfor," formaner vagtchefen, "pas på, hvis I skal færdes ude i lørdag. "
31. januar 2014.