Hedebølgen breder sig

Varmebølgen, der har holdt danskerne godt varme siden sidste uge, indhyller nu næsten hele landet, mens hedebølgen breder sig.

DMI’s seniorklimatolog John Cappelen mangler endnu den sidste kvalitetskontrol, der pågår i skrivende stund, men har kigget tallene igennem for de seneste dages varmeregnskab.

Hele 95,1% af landet har i tre sammenhængende dage den 21.-23. juli haft over 25° grader. Kun ganske få områder, så som dele af Lolland-Falster, Møn og Bornholm, er endnu sluppet uden om varmebølgen.

Regionale hedebølger

For at der kan være tale om regionale hedebølger skal gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage overstige 28° i over 50% af regionens areal.

”I dagene 21.-23. juli kunne vi registrere regional hedebølge i to regioner, nemlig i Nordjylland med 59% og i Midt- og Vestjylland med 56,2%,” siger John Cappelen, der understreger, at der stadig er lang vej til en landsdækkende hedebølge:

”Selvom mange føler, de koger i sommervarmen, så er der stadig kun 21,5% af hele Danmarks areal, hvor gennemsnittet af de højeste temperaturer overstiger 28°.”

Se definitioner på varme- og hedebølge samt procenttal for alle regioner nederst på siden.

Juli 2014 stikker sidste år

”Vi er allerede oppe på mange flere sommerdøgn i forhold til juli sidste år. Til og med den 23. juli har vi registeret 9,9 sommerdøgn for landet som helhed. Det er flere, end vi fik i hele juli måned 2013,” siger John Cappelen og fortsætter:

”Til sammenligning fik vi nemlig kun 6,5 sommerdage i gennemsnit i juli måned 2013 for landet som helhed (normalen 1961-90 lyder på 2,6 sommerdøgn).”

I den varmeste juli registeret, nemlig juli 2006 med 19,8°C, var der 14,9 sommerdøgn. Denne rekord deles med juli 1994. Et sommerdøgn forekommer meteorologisk set, når døgnets maksimumtemperatur kommer op over 25°C et eller andet sted i landet.

To tropedøgn på Anholt

Som om det ikke var varmt nok, så slutter varmehistorien ikke her. Der blev nemlig også blevet registreret to tropedøgn på Anholt.

”Anholt har haft to tropedøgn henholdsvis den 22. og 23. juli 2014. Temperaturen holdt sig i disse døgn over henholdsvis 20,1°C og 20,3°C. Målinger i nærheden lå på omkring 19,5°C som det mindste,” slutter John Cappelen.

Betingelserne for, at der - meteorologisk set - er tale om et tropedøgn, er når døgnets minimumtemperatur et eller andet sted i landet på intet tidspunkt kommer ned på eller under 20°C.

Region (21.-23. juli 2014) Areal med Tmax over 28°
Nordjylland 59%
Midt- og Vestjylland 56,2%
Østjylland 0,7%
Syd- og Sønderjylland 3,7%
Fyn 0%
Vest- og Sydsj. samt Lolland/Falster 2,5%
København og Nordsjælland 7,8%
Bornholm 0%
Hele landet 21,5%
Definitioner på varme- og hedebølge
Varmebølge
Midlet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage skal overstige 25°C.
Hedebølge
Midlet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage skal overstige 28°C.
Landsdækkende varme- og hedebølge
Over 50 % af Danmarks areal opfylder ovenstående betingelser.
Regional varme- og hedebølge
Over 50 % af regionens areal opfylder ovenstående betingelser.

24. juli 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle