Isvinteren er langt væk
Det er blevet koldt i Danmark - men skal sandheden frem, så har det i vintersammenhæng ikke været koldt i ret lang tid. Først midt i januar begyndte dagtemperaturerne at komme under frysepunktet, og selv om det nu føles bitterligt koldt, så er isvinteren ikke lige i sigte.
"Vi skal have mindst 14 dage mere med konstant frostvejr, før vi kommer i nærheden af isvinter," siger klimatolog Flemming Vejen fra DMI’s sektion for Salg og produktudvikling. "Og som prognoserne ser ud for de kommende dage, så er der umiddelbart ikke noget, der peger i den retning. Tværtimod ser det ud til at vi er på vej mod en mildning."
Den lidt mærkelige definition på en isvinter tilskriver, at det er isvinter, når en af statsisbryderne skal have brudt is mindst en gang i mindst et af hovedfarvandene. Det er imidlertid en ret upræcis definition, for skibe i dag klarer sig langt bedre i isfyldte farvande, og har sjældnere brug for isbryderhjælp, end det var tilfældet tidligere.
Og selv begrebet isvinter er blevet mere flydende, så er det klart, at isvinter forbindes med is i farvandene. Men hvordan ser det egentlig ud med det? Vi retter blikket mod oceanograf Jacob Woge Nielsen fra DMI’s sektion for Ocean Modellering.
"Vandet i de danske farvande er slet ikke koldt nok til, at vi kan nå at få det isdække, som vi forbinder med isvinter. Overfladetemperaturen ligger på omkring +1°C og lidt koldere i havnene, hvor der ikke er så meget cirkulation. I de ferskere vande syd for bælterne kan vi nok få lidt isdannelse inde omkring kysterne, men den varme december har sørget for, at der er meget varme gemt, når vi kommer ud på lidt dybere vand. Den forsvinder ikke lige det samme," siger oceanografen.
29. januar 2014.