November er usædvanlig grå og mørk (selv for en november)
Det kan være overskyet, og så kan det være OVERSKYET.
November er typisk grå og kold.
I år har måneden dog ikke været særlig kold, men til gengæld har den sidste uges tid har været usædvanlig grå.
1½ minuts sol - om dagen
På landsplan skinnede Solen faktisk blot 12 minutter i alt over de 8 dage fra tirsdag den 11. til onsdag den 19. Det er i snit 1½ minut om dagen. Torsdag den 20. var der lidt mere at komme efter med omtrent 1 time på landsplan. Det hele blev dog brændt af på Sønderjylland, som fik op til 6 timer lokalt.
"Selvom det er overskyet, kan der være meget stor forskel på, hvor meget af Solens strålingsenergi, der kæmper sig vej gennem skylaget. Er det højtliggende cirrusskyer, der dækker himlen, passerer langt det meste af strålingen gennem de tynde skyer. Omvendt er et tykt stratus-dække, som det vi har haft glæde af de seneste dage, en effektiv blokade mod sollys", forklarer klimatolog Mikael Scharling.
Hvor lidt solenergi, vi har fået, kan du se i søjlediagrammet nedenfor.
16. november var rekordmørk
Blandt de mange mørke dage i november, var søndag den 16. dog den mørkeste.
"Indstrålingen den 16. november nåede blot op på 0,25 MJ/m2 [megajoule pr. kvadratmeter, red]. På en skyfri sommerdag modtager overfladen i Danmark op mod 30 MJ/m2 solenergi. Søndag fik vi altså under 1% af den mængde", siger Mikael Scharling.
For at undersøge, om gråheden virkelig var så ekstremt, som mange har oplevet det, har Mikael Scharling kigget i arkiverne. Han oplyser, at søndag faktisk var den mest strålingsfattige novemberdag i mindst 14 år. I samme periode har der kun været otte december- og januar-dage, der har modtaget mindre solstråling.
"Ser vi positivt på vejrsituationen, så er der stor sandsynlighed for, at vi allerede nu går mod lysere tider, selvom der er over en måned til solhverv", slutter klimatologen med et (lys)glimt i øjet.
21. november 2014