Sådan kom og gik Carl
’Kun lige spidserne’, kunne man fristes til at sige, når man kigger på, hvordan Carl klippede Danmark. Kulingen Carl, nåede aldrig helt op på stormstyrke, men havner ud fra klimatologernes helhedsvurdering som en 'lille' regional stormlignende 1'er på stormlisten.
"Selvom der som sådan ikke var middelvinde af stormstyrke i Carl, så placerer vi ud fra en samlet vurdering den til at være et lille regionalt stormlignende fænomen i laveste klasse," siger seniorklimatolog John Cappelen mandag formiddag.
"Selvom begrebet 'storm' først er defineret ved 24,5 m/s, så har vi mindre kraftige hændelser på stormlisten, hvor de målte, maksimale middelvinde ikke nødvendig når helt op på 24,5 m/s men befinder sig i intervallet mellem 21 m/s og 24,5 m/s," siger seniorklimatologen.
Selvom Carl altså ikke havde direkte vinde af stormstyrke, så er sektionsleder i Land og Farvand, Knud-Jacob Simonsen godt tilfreds med varslet.
"Varslet er en advarsel til danskerne om, at den kommende vejrsituation potentielt kan indeholde stormvinde, der kan være farlige. Varslet kom rettidigt, det var i de rette områder, og ja så var de målte højeste vindhastigheder 0,8 m/s for lidt - men det er jo ikke det samme som, at det ikke har stormet lige ved siden af måleren."
De kraftigste middelvinde målt under Carls passage er som følger:
- Station 6033 Hirtshals: 23,7 m/s
- Station 6169 Gniben: 23,5 m/s
- Station 6159 Røsnæs Fyr: 23,4 m/s
Carls værste vinde blæste i Jammerbugten, Aalborgbugten, omkring Samsøbæltet og på spidsen af det nordlige Bornholm – kun lige spidserne af det danske land.
I vindstødene var Carl lidt mere voldsom, og de kraftige vindstød nåede op i styrke af stærk storm med top-3 foreløbigt registreret som følger:
- Station 6063 Rønbjerg Huse: 32,0 m/s
- Station 6044 Hals: 30,9 m/s
- Station 6041 Skagen Fyr: 30,8 m/s
15. marts 2014.