Stor og kompleks solplet drejer mod Jorden
En usædvanlig stor og kompleks solplet befinder sig netop nu tæt på centrum af solskiven. Det betyder forøget risiko for kraftige, jordrettede soludbrud med magnetisk storm og nordlysmulighed til følge.
Solplet 1944 er en af de største solpletter, astronomerne har registreret i flere år. Samtidig har den et komplekst magnetfelt, der sætter den i stand til at levere meget kraftige såkaldte soludbrud. Pletten roterer med Solen fra venstre mod højre set fra Jorden og nærmer sig mandag centrum af solskiven.
Inden for den seneste uge har monster-solpletten haft et par mellemstore udbrud (senest tirsdag den 7. januar om formiddagen dansk tid), så måske kommer der et rigtigt stort brag en af de nærmeste dage, hvor 1944 er i optimal position til at rette udbruddet direkte mod Jorden.
Soludbrud opdeles i tre klasser med hver ni underklasser. Den største af de tre klasser er X-klassen, og amerikanske NASA anslår en ca. 30% chance for et sådant udbrud over de kommende 24 timer. Mellemklassen hedder M, og et sådant udbrud er der hele 75% chance for over det næste døgn.
Jordens magnetfelt skærmer os mod de direkte virkninger af udbruddet, men hvis udslippet fra soludbruddet rammer Jorden, er der stor risiko for magnetiske forstyrrelser og gode muligheder for at opleve nordlys over Danmark. Udslippet (en såkaldt 'coronal mass ejection' eller CME) er typisk 2-4 dage undervejs fra Solen til Jorden.
Ud over nordlys er der risiko for problemer med satellitter og andre systemer, som påvirkes af den magnetiske storm, der opstår, når partiklerne fra soludbruddet rammer Jordens magnetfelt.
Solplet 1944 er så stor, at du kan se den med det blotte øje f.eks. gennem et solfilter, eller hvis Solen er sløret ved solnedgang. Du må dog aldrig se mod Solen uden beskyttelse.
Af Niels Hansen
© DMI, 6. januar 2014, opdateret 7. januar.