Vejret 2013 under lup
Klimatologerne på DMI har ansvaret for at skabe det store overblik over fortidens vejr, og seniorklimatolog John Cappelen har til opgave at beskrive vejret i Danmark og verden for det forgangne kalenderår, når alle data, hændelser og fænomener er blevet indsamlet og beskrevet.
Det er en stor opgave, der dels kræver overblik og dels kræver et skarpt redaktionelt blik for, hvad der er vigtigt, og ikke mindst for hvad der ikke er vigtigt. For alt kan ikke komme med i de årlige tekniske rapporter og beretningen i Dansk Meteorologisk Selskabs (DaMS) tidsskrift 'Vejret'.
Status på 2013 viser, at herhjemme blev året som helhed lidt koldere, end det har været for nyligt. Samtidig blev året det tørreste siden 2005, og sommeren den tørreste siden 1996. Men vejrmæssigt vil 2013 i Danmark nok mest blive husket for stormene Allan og Bodil.
På global basis endte 2013 sammen med 2007 som det sjettevarmeste år, og det slog blandt andet igennem på den sydlige halvkugle - ikke mindst i dele af Australien og Sydamerika, hvor sommeren blev overordentlig varm.
I stor skala er tropiske cykloner altid spektakulære, men i 2013 var der alligevel et par stykker, som var lidt mere end almindeligt spektakulære, skriver John i sin beretning til Vejret. Tyfonen Haiyan blev en af de kraftigste tropiske cykloner, der nogensinde har gjort landgangstærkeste, og Phailin tvang en massiv evakuering igennem i Indien.
Vejret i 2013 var spændende, og vil du læse det mest spændende, så finder du tal og fakta her:
- Beretning: Vejret i 2013
- Teknisk rapport: Danmarks klima 2013
- Teknisk rapport: Greenland - DMI Historical Climate Data Collection 1784-2013
- Teknisk rapport: The Faroe Islands - DMI Historical Climate Data Collection 1873-2013
24. juni 2014.