Vingeskudt sky drev over København

Her får du en god forklaring på et interessant himmelfænomen.

Tirsdag lige omkring solopgang drev en spektakulær skyformation hen over København. Det mørke skydække med den lyserøde 'fjer' i midten blev både set og fotograferet en del steder i hovedstadsregionen.

"Skyen - eller fænomenet - kaldes en hole-punch-cloud. Navnet antyder, at nogen eller noget har slået hul i skydækket. Jeg hælder mest til, at et fly har passeret igennem dækket af altocumulus. Det er den typiske historie for den slags skyhuller. Skydråberne i altocumulus-laget har været flydende vand, men underafkølet. De har altså haft en temperatur under 0°C. Forstyrrelsen fra flyet har så sat frysningen i gang, så de forstyrrede dråber blev til is. Iskrystaller er derefter drysset ud af skyen, har dannet den lyse issky og efterladt hullet", forklarer seniorklimatolog og DMI's skyekspert John Cappelen.

Morgensolen spiller med

Skyhullet var særligt spektakulært tirsdag morgen, fordi den nederste iskrystal-sky var kraftigt lyserød, mens det overliggende lag af altocumulus leverede en mørk, dramatisk baggrund.

Den mest sandsynlige forklaring på farverne er, at Solen netop var stået op - det skete 8.04 i København. Dermed lyste den på altocumulus-dækket direkte fra siden. Det betød, at skylaget så at sige 'skyggede for sig selv'. Iskrystal-skyen nedenfor lå derimod badet i sol på grund af den meget lave solhøjde.

25. november 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle