WMO om CO2: Tiden løber fra os

Nye tal fra WMO viser, at strålingspåvirkningerne er steget med 34% siden 1990 som følge af drivhusgasser som CO2. Endnu en alvorlig påmindelse om, at vi må handle nu, lyder det fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Mængderne af drivhusgasser i atmosfæren satte nye rekorder i 2013 med en kraftig stigning i niveauet af CO2. Det skriver World Meteorological Organization (WMO) i sin årlige Greenhouse Gas Bulletin og understreger dermed vigtigheden af en koordineret indsats mod klimaforandringer.

"Vi er nødt til at se i øjnene, at drivhusgasproblemet ikke forsvinder af sig selv. Dette er endnu en alvorlig påmindelse om, at vi er nødt til at handle nu. Det vil også være mit budskab, når IPCC's femte hovedrapport offentliggøres i Danmark den 2. november i år.  Danmarks energiforsyning skal bestå 100% af vedvarende energi i 2050," siger klima, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. "Og nu har vi for alvor brug for at andre lande følger trop, hvis vi skal bekæmpe de accelererende og potentielt ødelæggende klimaforandringer."

Greenhouse Gas Bulletin viser, at mellem 1990 og 2013 tiltog strålingspåvirkningerne - den opvarmende effekt på vores klima - fra drivhusgasser som CO2 med 34%. CO2 udgjorde 80% af denne stigning.

"Det fortæller os, at skal klimaindsatsen batte, så er det CO2-udledningerne, der er det eneste rigtige at tage fat i," siger klimaforsker Kristian Pagh Nielsen fra DMI's Forsknings- og Udviklingsafdeling.

"I stedet for at falde, så stiger koncentrationerne af CO2 i atmosfæren hurtigere, end vi har set det i næsten 30 år. Vi er nødt til at vende den udvikling ved at skære bredt i udledningerne af CO2 og andre drivhusgasser," siger WMO's generalsekretær Michel Jarraud i WMO’s presseomtale og tilføjer. "Tiden løber fra os."

CO2-indholdet i atmosfæren steg mere fra 2012 til 2013 end på noget andet tidspunkt siden 1984. Det er ved afslutningen af 2013 på 142% af niveauet fra før-industriel tid (1750), hedder det i bulletinen.

Den årlige bulletin fra FN-organisationen for vejr og klima forholder sig udelukkende til atmosfæriske koncentrationer - ikke udledninger - af drivhusgasser. Udledninger repræsenterer det, som ledes ud i atmosfæren, mens koncentrationer repræsenterer det, som er tilbage efter udveksling mellem atmosfæren, biosfæren og oceanerne. Oceanerne optager omtrent en fjerdedel af de samlede udledninger, mens biosfæren optager en anden fjerdedel.

10. september 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle