Kæmpelyn filmet af Andreas Mogensen fra rumstation

Det er lykkedes for Andreas Mogensen at filme såkaldte Røde Feer og Blå Stråler, der er lyn fra skyerne. Filmen blev optaget fra Den Internationale Rumstation.

Andreas benyttede sin hviletid på Den Internationale Rumstation til at filme et tordenvejr over Indien fra Cupola, der er en glasklokke under rumstationen ISS. Andreas Mogensens film indgår i forskningsprojektet THOR, som DTU Space leder og gennemfører i samarbejde med DMI.

DTU Space og DMI er overvældede over filmen, fortæller chefkonsulent på DTU Space Torsten Neubert:

"Vi forventede, at se gode billeder af tordenvejr set fra rumstationen - og at Andreas ville teste procedurer og arbejdsgange for THOR-eksperimentet. Men på grund af den korte mission regnede vi ikke med, at se nye videnskabelige opdagelser. Der tog vi fejl. Det er lykkedes Andreas at filme en Blå Stråle (Blue Jet), som er lyn fra skyerne op til 50 kilometers højde. Men ikke nok med det, for første gang ser vi den pulserer. Det vil sige, at den slår opad flere gange i hurtig rækkefølge. Noget lignende ser vi i normale lyn, der slår ned."

Seniorforsker Martin Stendel fra DMI står sammen med telemåling-specialisten Yoav Yair fra Herzliya Universitetet i Israel bag vejrprognoserne. Han supplerer: "Det er fantastisk at se disse meget voldsomme tordenstorme om natten. Det er lykkedes os at forudsige stormen korrekt – og Andreas at filme den."

Største enkeltstående danske rumprojekt

THOR er en del af det ESA-ledede projekt Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM), hvor DTU Space står for den videnskabelige ledelse og dele af instrumentudviklingen, mens Terma leder det tekniske konsortium.

ASIM er det til dato største enkeltstående danske rumprojekt, og instrumenterne skal monteres på Den Internationale Rumstation, ISS, i 2017. ASIM består af to kameraer og tre fotometre, der skal måle i forskellige bølgelængder af synligt lys, og endvidere af en stor røntgendetektor. Mens ASIM observerer tordenvejr med instrumenter, som er rettet nedad mod jorden, tager THOR-astronauterne billeder mod horisonten. Det er målet at videreudvikle THOR med astronauter, der kommer efter Andreas, og at udføre THOR-målinger samtidig med ASIM.

For yderligere oplysninger:

Torsten Neubert, chefkonsulent, leder af THOR- og ASIM-eksperimenterne, DTU Space.  Tlf.:2622 4265. E-mail neubert@space.dtu.dk

Martin Stendel, seniorforsker, DMI. Tlf.: 3915 7446. E-mail: mas@dmi.dk

Redaktion Christian Lietzen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 11. september 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle