450 klimaforskere sender fælles klimabudskab om 2015
Det amerikanske meteorologiske selskab udgav i denne uge sit årlige særnummer af Bulletin of the American Meteorological Society med fokus på det forgangne års klima. Bulletinen tegner et lidt dystert billede af klimaet i 2015.
”Det særlige ved denne rapport er i sig selv ikke de faktuelle oplysninger omkring, at 2015 var det hidtil varmeste år, vi har målt. Det særlige er, at rapporten samler op på de mange forskellige ekspertorganisationers klimadata om Jordens klima i 2015 – og så har det store arbejde været igennem den videnskabelige kvalitets- og korrekturproces – det såkaldte peer review. Dermed har BAMS’ årlige rapport en ret stor videnskabelig tyngde,” siger forskningsleder ved DMI, Jens Hesselbjerg Christensen.
Han påpeger, at der er mange gode pointer i rapporten, men fremhæver især følgende:
- 2015 er det varmeste år nogensinde målt.
- CO2-koncentrationen i atmosfæren er rekordhøj og nu permanent over 400 ppm. Det svarer til ca. 43% over niveauet før den industrielle revolution – derved er drivhuseffekten den kraftigste nogensinde.
- Væksten i drivhusgasudledninger er mindre end foregående år – men udledningerne er stadig rekordhøje, hvilket forårsager, at drivhuseffekten stadig øges.
- En kraftig El Niño dominerede vejrforholdene mange steder i troperne, og effekterne af den var en væsentlig del af rekordtemperaturene.
- Den globale vandstand sætter ligeledes rekord. Det er konsistent med opvarmningen.
- COP21’s målsætning om at søge at begrænse opvarmningen til 1,5°C global temperaturstigning – og i al fald holde temperaturstigningerne under 2°C er meget ambitiøs og kræver hurtige og betydelige ændringer i udslip af drivhusgasser – mere end der er lagt op til.
- 2016 vil så godt som sikkert bliver endnu varmere end 2015 – og endda uden en El Nino-effekt, da denne klingede ud i løbet af april 2016.
Rapporten er sammensat af flere end 450 forskere fra 62 forskellige lande – heriblandt DMI’s John Cappelen.
3. august 2016