Koreanske katastrofefolk konsulterer DMI
Beredskabsvarsling og klimaforskning: Der var fokus på DMI's rolle i det nationale beredskab, da en sydkoreansk beredskabsdelegation gæstede DMI på Lyngbyvej i København.
Beredskabsdelegation fra Sydkorea besøgte DMI for at få indblik i DMI's beredskabsrolle.
Under besøget den 31. oktober blev der lejlighed til at fortælle om DMI's rolle i det danske katastrofeberedskab, og hvordan DMI leverer data og rådgivning til forskellige myndigheder så som Beredskabsstyrelsen, Politiet og Fødevarestyrelsen.
Delegationen, der gæstede DMI, Korea Disaster Prevention Association (KDPA), svarer allermest til den gren i Beredskabsstyrelsen, som her i Danmark går under navnet 'Samfundsberedskabet', hvis fremmeste opgave er at understøtte og udvikle samfundets samlede beredskab af myndigheder, virksomheder og borgere.
Klimaforskning bringes i spil
Delegationen var særligt interesseret i at vide, hvordan DMI's klimaviden bringes i spil i forbindelse med tilpasning af beredskabet - ikke kun på landsplan, men også på lokalt plan.
"DMI's forskning i fremtidens klima lægger fundamentet for tilpasningsarbejdet på kommunalt plan. Ude ved kommunerne spiller en kombination af klimaviden og beredskab en afgørende rolle, når der udarbejdes planer for beredskab og klimatilpasning f.eks. i forbindelse med udvidelse af havne eller skybrudssikring under pladser," siger DMI's beredskabschef Knud-Jacob Simonsen.
Vejrmodeller kan meget mere
Beredskabsstyrelsen opdaterer jævnligt listen over de største risici for Danmark, hvoraf DMI er indblandet i langt de fleste.
"DMI varsler, hvis et eller flere farlige fænomener så som orkaner eller skybrud forventes at ramme Danmark, men vores vejrmodeller kan meget andet end forudsige vejret. De anvendes også i forbindelse med f.eks. spredning af smittefarlige sygdomme og kemiske stoffer eller i forbindelse med nukleare ulykker," slutter Knud-Jacob Simonsen.
De sydkoreanske gæster var desuden meget interesserede i klimaforandringer på Grønland. Afsmeltningen af is påvirker nemlig ikke primært vandstanden nær Grønland, men globalt, f.eks. omkring Sydkorea.
Af Marianne Brandt
1. november 2016