Mytisk rumlyn fanget ved tilfældighed
At ville fotografere noget vildt og så fotografere noget endnu vildere ved et tilfælde. Det oplevede kinesiske Phebe Pan lørdag den 13. august.
Om aftenen den 13. august var kinesiske Phebe Pan i gang med at fotografere himlen i håb om at fange et af de mange stjerneskud fra sværmen perseiderne. De er i sig selv spektakulære, men det, hun fangede med sin linse, var endnu vildere. Se selv nedenfor.
"Fotoet viser det, vi kalder en blå stråle eller en 'blue jet' på engelsk. Vi har kun kendt til dem i ca. 15 år, og det er uhyre sjældent, at de bliver spottet fra jordoverfladen. Normalt er det noget, piloter ser, når de er på vej udenom en tordensky", forklarer forsker ved DMI, Martin Stendel.
Forskerne ved endnu ikke ret meget om de gigantiske, opadrettede lyn. De springer fra toppen af tordenskyer i godt 15 km's højde og typisk op til ionosfæren i 40 til 50 km's højde. Enkelt af de blå stråler udvikler sig til kæmper kaldet 'gigantic jets', som når helt op i 70 km's. højde. Eksperter vurderer, at den blå stråle, Phebe Pan fangede, er en sådan gigantic jet.
Martin Stendel var for nylig selv involveret i et projekt med formål at fotografere blå stråler - ikke fra Jorden, men fra rummet. Projektet blev udført af den danske astronaut Andreas Mogensen om bord på den internationale rumstation i efteråret 2015. Martin Stendels opgave var at finde de steder, hvor Andreas Mogensen med størst sandsynlighed kunne fange det sjældne fænomen. Få dagen inden Andreas Mogensen igen skulle ned på Jorden, lykkedes det. Du kan se billedet nedenfor.
Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 17. august 2016